Банкеръ Daily

Заради блокираните си банкови сметки:

"Автомагистрали" плаши, че ще спре изграждането на "Хемус"

"Държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността ни. С писмо N910040 от 10.06.2021 г. министър Виолета Комитова блокира банковите сметки на дружеството във всички търговски банки. Това действие вече оказва негативни последствия в работата на „Автомагистрали” ЕАД и дружеството е заплашено от принудително спиране на дейността, в това число и временно спиране на изграждането на АМ „Хемус“ и разпускане в принудителен отпуска на голям брой служители, в разгара на строителния сезон." Това съобщиха от пресцентъра на „Автомагистрали“ ЕАД.
 

"Съществува сериозна опасност да бъде прекъснато електрозахранването в обекти и бази за поддръжка, както и прекратяване доставките на горива. Натрупват се неодобрени заявки за годишни технически прегледи, за планови ремонти на техниката за зимното поддържане и текущи аварии и проблеми. Това може да е причина за неизпълнение на възложените задания относно текущия ремонт и поддръжка, обезпечаване на пътнотранспортни проишествия, въвеждане на временна организация и безопастност на движението при най-натоварените автомагистрали в страната, което, от своя страна ще доведе освен до санкции и до финансови загуби на дружеството от нереализирана печалба“, посочиха още от дружеството.

„В резултат на продължителна писмена комуникация с МРРБ, принципалът на „Автомагистрали“ ЕАД - министър Комитова, на 25 юни 2021 (петък), с поредно писмо до търговските банки ги моли да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв. на седмица. Сумата обаче е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и то да функционира нормално. С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната“, допълват от държавната фирма.

Междувременно строителният министър Виолета Комитова прави трети опит да смени ръководството на държавното дружество "Автомагистрали". В понеделник МРРБ внася документи за вписването на временното ръководство, след като предишните два опита бяха блокирани от съда.

Подобно на икономическия министър Кирил Петков и Комитова назова поименно съдийката Мария Вранеску, като магистратът, който е спрял рокадите в "Автомагистрали". Строителният министър поясни, че съдия Вранеску е спирала вписванията на новите ръководства на "Александровска" болница, Българската банка за развитие и два пъти на управата на "Автомагистрали".

"Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску", заяви министър Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата. По думите на министърката Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че иска за 15 дена да сложи временно ръководство на държавната фирма. 

Виолета Комитова постави акцент и върху авансово платените средства за изграждането на магистрала "Хемус". През седмицата инспекция на Комитова установи, че за един участък от аутобана са предплатени 84 млн. лв., като за отсечката няма проведени отчуждителни процедури, което означава, че реалното строителство може да започне след една или дори три години. Сега тя посочи, че това крие огромен инвестиционен риск парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във