Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Автомагистрали": Пестим милиони, когато плащаме авансово

79 млн. лв. са спестени от фиксирането на цените на материалите чрез платени аванси за три участъка на магистрала “Хемус”, заявиха от държавното дружество „Автомагистрали” в отговор на обвинение на регионалния министър Виолета Комитова.

Не разбираме защо са платени 84 млн. лв. за участък от "Хемус" преди година, след като досега реално са изразходвани около 1 млн. лв., каза днес министър Комитова.

За отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след 1, 2 или три години, след като бъдат извършени необходимите процедури, обясни още регионалният министър.

В отговор от "Автомагистрали" посочват, че финансово обезпечаване на изпълнението на автомагистрала “Хемус” със замразяване на единичните цени води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб, а с платените аванси, цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация.

"Отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на администрацията на МРРБ и АПИ. Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството", добавят от държавното дружество. По отношение на дадените авансови плащания за свлачища - за тридесет и девет от тях се чакат процедури за отстраняване на явна фактическа грешка, а за десет - разрешително за строеж. Стартирането на изпълнението им се бави заради провеждането на процедури по избор на надзор, което е в ангажиментите на Агенция „Пътна инфраструктура“, казват още от "Автомагистрали".

За смяната на ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД министър Комитова коментира, че се опитва възпитано да се раздели с него, но Стоян Беличев не желае да напусне досегашния си пост. Министърът ще работи с това ръководство на дружеството, докато смяната не се реализира.

Междувременно Софийският градски съд спря вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали". Решението на СГС е от 22 юни заради иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов. 

В основата на иска е обстоятелството, че служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага.

Вписването на новото ръководство и съответно заличаването на старото е спряно до решаване по същество на спора, който възниква с подаването на исковата молба, се посочва в определението на Софийския градски съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във