Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Автомагистрали - Черно море" е станала жертва на свръхдоговаряне

Регионалният министър Виолета Комитова

Фирмата "Автомагистрали - Черно море" има договор с държавното дружество "Автомагистрали". Договорът попада в обхвата на темата със свръхдоговарянето от страна на предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" и държавната "Автомагистрали", за което служебният регионален министър Виолета Комитова алармира отдавна. "Нашето дружество си е позволило да извърши свръхдоговаряне, да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране", каза министърът повод днешния протест и блокада на пътни участъци от частната фирма "Автомагистрали - Черно море".

"Тази фирма работи с договор от 11 януари тази година, който е трябвало да приключи на 25 март. На 24 март си удължава срока с анекс до 19 април. За останалата част от този километраж, който е 40 км - пак с един основен договор от 11 януари, си удължава срока с анекс до 30 юни. След това завършва строежа на 17 юли, за което аз съм малко ядосана на фирмата, защото измъчихме всички български граждани точно в летния сезон", посочи министърът. Според нея фирмата си е свършила добре работата, с изключение на това закъснение.

"Днес ние сме изправени пред сериозен юридически проблем. При тези договори, в които не е осигурено финансиране и се нарушават множество закони, ако имахме всички пари дори и да платим, ние влизаме в хипотеза. В момента обаче ние нямаме пари, тъй като чакаме актуализация на бюджета, чакаме някакво решение по въпроса", изтъкна регионалният министър. От МРРБ смятат да се обърнат към прокуратурата с въпрос дали договорът е състоятелен.

"Затова въпросите трябва да се насочат към бившите ръководители на дружеството ни, АПИ и регионалното министерство. Как са поръчали, без да имат пари да ги плащат? Знаете, че когато строите, не поръчвате нещо, което не можете да платите", подчерта Комитова.

Междувременно строителни работници на частната компания "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест и блокираха за кратко пътища на 4 места в страната. Те очакват да им бъдат изплатени около 37 милиона лева за извършени пътни ремонти. От фирмата твърдят, че за последния месец заплати не са получили близо 800 служители. Закъсняват плащанията и към доставчиците на горива и строителни материали.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във