Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автомагистралата от българската граница до Ниш е готова

Магистралата от Димитровград (Цариброд) до Ниш, част от Трансевропейския транспортен коридор 10, беше официално открита. Според премиера Бойко Борисов, който участва по покана на сръбския президент Александър Вучич, "днес Берлинската стена между България и Сърбия падна". "„От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар", обобщи българският министър-председател. 

Събитието е излъчвано на живо във Фейсбук профила на премиера Борисов.

Дължината на трасето е 86.9 км, като изграждането му започна през 2011 година. То трябваше да бъде построено още през четвъртото тримесечие на 2017 г., но свлачища попречиха на спазването на предварително обявения срок.

Стойността на проекта е 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.
По изграденото трасе има 87 моста, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2.6 км) и пет детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 кубични метра бетон, 37 000 тона арматура и около 780 000 тона асфалт. Тази магистрала ще свърже двата района - Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище "Константин Велики" в Ниш.

С този участък приключва изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница. С него завърши и изграждането на Коридор №10 в Сърбия.

Официалната церемония започна с изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

По пътя до Сърбия премиерът Борисов е разгледал от хеликоптер строящата се от българска страна магистрала "Европа"

Facebook logo
Бъдете с нас и във