Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автоинструкторите отново са в готовност за протест

Браншови организации на автошколите настояват за ревизия в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Автоинструкторите се обявяват за възстановяване на диалога с агенцията, който беше прекъснат заради недоволството им от предложените изменения на Наредба 37, регламентираща дейността им. Тя съдържа лобистки текстове и блокира работата им, смятат инструкторите, които, ако не бъдат чути, имат готовност да подновят протестите си.

Реакцията на бранша идва след интервю на транспортния министър Георги Тодоров, в което той изразява готовност за увеличение на часовете по кормуване, което е част от залегналите в спорната наредба промени. Предстои това да бъде обсъдено с бранша, но според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов "това, което каза министърът, не може да се случи по този начин". "Защото часовете се увеличават с изменение на учебната документация, само че в нея има един лобистки текст. Тази учебна документация ще влезе в сила в момента, в който се създаде електронна система за следене на практическото обучение. Тя нарушава човешките права. Документацията трябва да влезе в ситуация, при която е изменена Наредба 37", заяви Иванов пред БНР.

Срещу тази наредба автоинструкторите протестираха няколко пъти. В неделя предстои събрание на Националния съвет на съюза на центровете по автомото подготовка, където "една от точките в дневния ред е именно организиране на нов протест, ако не се стигне до единомислие, ако не се стигне до диалог. С „Автомобилна администрация“ няма диалог“, изтъкна председателят на Съюза на преподавателите по автомото подготовка.

На предстоящата в понеделник среща с министър Тодоров, собствениците на автошколи ще поискат и ревизия на агенция "Автомобилна администрация". "Това е първото нещо, което ние ще поискаме. Ревизия на хората, които са работили в „Автомобилна администрация“, защото има грешни въпроси в изпитните тестове. Хората биват късани заради тези грешки", каза още Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във