Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автоинструкторите излязоха на протест заради нови административни тежести

Снимка: Архив

Автоинструктори от цялата страна протестират в столицата срещу предлагани промени в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори. Към момента вече е блокирано движението на площад „Батенберг“.

Недоволството в бранша е срещу предлаганите от Агенция „Автомобилна администрация“ промени в наредбите, регламентиращи дейността на центровете за обучение на шофьори. Според инструкторите текстовете ги товарят с допълнителна административна тежест и са предпоставка за корупция.

Протестиращите настояват промените да бъдат съгласувани с бранша.

Особено недоволство сред автошколите породи идеята за превръщането на центровете за обучение в търговски дружества. Предлага се още и въвеждане на безплатна електронна система, с която се цели прозрачност в обучението на кандидат-шофьорите. Целта на предложенията е и да се повиши качеството на обучението и да се намалят инцидентите на пътя с млади шофьори.

Според недоволните това няма да доведе до повишаване качеството на подготовката на бъдещите шофьори. Нещо повече - предлаганите промени облагодетелстват определени фирми и ще доведат до фалити на автошколите.

От Министерството на транспорта обявиха, че са готови на диалог с протестиращите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във