Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автобусните превозвачи заплашват с едномесечни протести

Автобусните превозвачи започват протестни действия през декември. Протестите от страна на автобусните превозвачи са заради неизпълнени от държавата обещания за решаване на проблемите в бранша. Сред тях са нерегламентираният превоз на пътници, ТОЛ таксите и субсидирането на сектора, съобщи Магдалeна Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Основният проблем, който трябваше да бъде решен, беше нормативната промяна на Закона за автомобилните превози, откъдето да тръгне съответно промяна и на останалите нормативни документи. Към днешна дата законът все още не е финализиран, а реално промените не са толкова много и големи, за да изискват дълъг период от време. Много отдавна са подготвени текстовете, но както и друг път съм казвала, ние имаме проблем на ниво администрация. Другият проблем, който е изключително важен за нас и който не намери решение, това е нерегламентираният превоз на пътници. Ясно е, че с административни действия и мерки този проблем не може да бъде решен. Единственият възможен вариант е инкриминиране на това деяние", обясни Милтенова пред Радио "Фокус". 

Протестни действия на автобусните превозвачи започват на 13 декември и ще продължат до 13 януари. Ако дотогава няма пътна карта с ясно разписани поети ангажименти и конкретни срокове, ще започнат ефективни протестни действия.

Преди дни от бранша предупредиха, че заради въвеждането на тол таксите ще се наложи повишение на цената на превозите. Според разчетите автобусите над 12 тона ще плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло – между 4 и 8 стотинки

Автобусните превозвачи твърдят, че имат и проблем с автогаровото обслужване, както и че ако те не бъдат извадени от толсистемата, ще има фалити на автобусни фирми. За последните години от 3000 такива, около 1500 са фалирали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във