Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автобусните превозвачи ще получат 30 млн. лева от грантови схеми

Транспортният министър Росен Желязков заяви по време на Националната кръгла маса на автобусните превозвачи и туроператорите, че грантови схеми за 30 милиона лева ще бъдат прехвърлени за подкрепа на автобусните превозвачи. Това е само една от мерките, с които държавата ще търси начини да подпомогне туризма и транспортния бранш. 

Желязков обяви, че се водят преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи. Това ще бъде нов продукт под формата на грантово подпомагане, като за  целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа.

„30 млн. лв. ще бъдат целево прехвърлени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” към Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност”. Възстановяването ще бъде бавно, защото, наред с намалялото търсене, и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор", уточни той и допълни, че в сегашната ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100 процента от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината.

Според министърката на туризма Николина Ангелкова ни чака тежък летен сезон. 

„Изключително съм благодарна, че в тази толкова тежка ситуация за сектор „Туризъм” и за сектор „Транспорт”, които са неразривно свързани, ние обединяваме усилия, за да намерим баланса и правилите решения, както и до момента сме го правили - в режим на диалог”, коментира Ангелкова. 

По-рано през деня туроператори, екскурзоводи, хотелиери и автобусни превозвачи излязоха на протест с настояване спешно да бъдат изготвени правила за работата им за предстоящия туристически сезон. Те настояват и за финансова помощ, за да не фалират

Facebook logo
Бъдете с нас и във