Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа

За втори път автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа. Това е обявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на среща с представители на автобусния бранш и общините. По думите му в мярката за подпомагане на сектора, заложена за тази година, за първи път са включени големите автобусни кампании и общинските предприятия за превоз на пътници.

„Предвидените в държавния бюджет средства са 40 милиона лева. Срокът за усвояването им е до края на година. За целта е необходимо да работим максимално бързо по уточняване на критериите за допустимост и реда за кандидатстване за тези средства. След нотифициране на мярката от Европейската комисия ще започне процедурата по кандидатстване и получаване на финансирането от превозвачите и общинските транспортни дружества“, отбелязва министър Христо Алексиев. Той бе категоричен, че ще се направи всичко възможно да бъдат намерени правилните механизмите за справедливо разпределяне на предвидената държавна помощ.

В края на следващата седмица всички необходими документи трябва да са изпратени в Европейската комисия, за да стартира процедурата по нотифициране на държавната помощ, посочва министър христо Алексиев. Дотогава заедно с бранша и общините трябва да са изработени критериите.

Припомняме, че през декември миналата година Европейската комисия одобри българска схема в размер на близо 15 млн. евро за подпомагане на микро, малки и средни компании за автобусни превози, засегнати от коронакризата. Това е станало съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от Европейския съюз. Целта на мярката бе да се смекчи икономическите последици върху бранша. Тя трябваше да подпомогне внезапният недостиг на ликвидност, пред който бяха изправени тези дружества предвид степента на въздействието на пандемията върху техните дейности. Помощта бе под формата на преки безвъзмездни средства. С тях се покриваха частично оперативните разходи за автобусен превоз на пътници от 1 февруари 2020 г. до шест месеца след влизането в сила на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, сключено между бенефициера и българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във