Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Австрийските вложения поставят страната на второ място сред чуждестранните инвеститори у нас

Raiffeisen е сред най-големите австрийски инвеститори у нас.

Днес премиерът Бойко Борисов ще се срещне с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, който пристигна на официално посещение в София. Двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на Европейския съюз.

Австрия се отличава с висок стандарт на живот и социално ориентирана пазарна икономика. Страната е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. Стокообменът между страните ни прескочи 1 млрд. евро още през 2007 година. След две пропадания през 2009 и 2010-а, когато търговията бе около 900 млн. евро, двустранните отношения вървят възходящо.  

През 2016 г. износът за Австрия е в размер на 458.7 млн. евро (11.6% ръст в сравнение със същия период на 2015 г., 1.9% дял и 16 място в българския износ), а вносът от Австрия възлиза на 722 млн. евро (1.6% увеличение, спрямо 2015 г., 2.8% дял от общия внос, 13 място във вноса).

Водещи стоки в износа за Австрия през 2016 г. са: двигатели (8.4%), артикули и съоръжения за физическа култура, гимнастика, атлетика, други видове спорт (7,8), машини за кондициониране на въздуха (7.15%) и други. Водещи стоки във вноса от Австрия през 2016 г. са медикаменти (8.5%), автоматични машини за обработка на информация (4.6%), електрически апарати (2.9%), и други.

За съжаление, салдото през изминалите десет години все е отрицателно за България, макар и намаляващо.

През месеците януари – септември 2017 г. износът за Австрия е в размер на 370 млн. евро (15 място в българския износ), а вносът от Австрия възлиза на 532.8 млн. евро (13 място във вноса).

Австрия заема водещи позиции по инвестиции в пет страни от региона на Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Румъния и България).

За периода 1996-2016 г. преките чуждестранни инвестиции на Австрия в България възлизат на 6.2 млрд. евро, с което страната се подрежда на второ място по размер на ПЧИ у нас. По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 7 проекта с австрийско участие: "Петромакс Рифайнъри България" - Силистра, "Кнауф" ЕООД - София с два завода за гипсови мазилки и производство на гипсови плоскости, "Пайплайф" България ЕООД - Пловдив и "Сентилион" ООД - София, "Амер Спортс БГ" ЕООД - Чепеларе (Amer Sports, Австрия, Финландия) и Voestalpine VAE - София.

Австрийските компании са сред водещите в класацията на 100-те най-големи чуждестранни инвеститори в България. Вложенията им са концентрирани в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании.

Австрийската компания EVN бе отличена с наградата инвеститор на годината за 2011 г. в категорията Инвестиции в иновации за Проекта нова когенерационна централа на площадката на съществуващата ТЕЦ „Пловдив Север".

Сред големите австрийски фирми у нас са Mtel, EVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Knauf, Uniqa, Palfinger, Baumit и други. Освен това през 2017-а за първи път стоките, изнесени към Австрия, са повече от внесените оттам.

Двете страни страни търсят възможности за опознаване и извън бизнеса. През деветте месеца на 2017 г. 128 141 австрийски граждани са посетили България. Австрия заема 16 място сред водещите страни по брой чуждестранни туристи и 9 място сред страните членки на Европейския съюз. Интересът на българите към тази централноевропейска страна е висок. За същия период общо 158 301 човека са посетили Австрия, което е 25.8% ръст и 8-мо място като предпочитана туристическа дестинация.

Голям брой австрийски компании имат бизнес у нас. Четирийсет процента от тях смятат, че има подобрение в икономиката на страната през миналата година. Добрата новина е, че те се надяват този тренд да продължи и през 2018-а. Същевременно австрийските инвеститори очакват по-активни действия от българското правителство за справяне с проблеми, като корупцията и престъпността, по-предвидима икономическа политика и правна сигурност. Това показва проучване сред предприемачите от тази държава, проведено от Австрийското търговско представителство.

България е привлекателна за австрийския бизнес заради ниските данъчни ставки и изгодните разходи за труд. Емиграцията и липсата на квалифицирана работна ръка обаче възпрепятстват ръста на инвестициите и за разширяване на производството.

Общо 63% от анкетираните отчитат ръст на оборота, увеличаване на поръчките към тях и на броят на служителите.

Малко над половината от австрийските фирми изтъкват необходимостта от повишаване на квалификацията на кадрите. Сред останалите важни реформи според тях са подобряването на инфраструктурата и наличието на работна ръка. Австрийците се опитват да решават проблема с липсата на кадри, чрез приема на ученици от професионалните училища за обучение по дуалната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във