Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Австрийски пенсионери откриха сезона в Слънчев бряг

Първите 360 организирани туристи пристигнаха в Слънчев бряг и с това неофициално поставиха старт на туристическия сезон в комплекса. Туристите пътуват по програма на Австрийския съюз на пенсионерите, избрал преди година българският курорт за място на своите "пролетни срещи".

Възрастните хора бяха посрещнати по стара българска традиция - с хляб, сол, както и с по чашка ракия. Те бяха изненадани и очаровани от фолклорната програма, специално подготвена за тяхното посрещане. По-пъргавите от тях дори се включиха в хорото и веднага показаха желание да усвоят странните стъпки на българските танци.

Австрийският съюз на пенсионерите изпраща свои членове в Слънчев бряг за втора поредна година. В рамките на програмата за 2014 г. за един месец - в края на април и началото на май, курортът ще бъде посетен общо от 6 500 туристи. Групите ще се сменят всяка седмица. Периодът преди активния туристически сезон е избран не случайно - организаторите на "пролетните срещи" считат, че той е най-подходящ, за да бъдат опознати страната и нейните жители.

Членовете на австрийския Съюз на пенсионерите пътуват до България със собствени средства. Срещу 750 евро те получават самолетен билет, пълен пансион в четири звезден хотел с храна и напитки, плюс допълнителните мероприятия и екскурзии. "Пролетните срещи" на австрийските пенсионери се организират на ротационен принцип. Туристите, които сега ще посетят Слънчев бряг, през миналото лято пътуваха до Италия. А тези, които през 2013 г. летуваха тук, сега се отправят към италианските курорти.

Пребиваването на австрийските пенсионери тук има икономически ефект за българския туризъм и свързаните с него браншове. Само за месец през 2014 г. тук ще бъдат реализирани 49 000 нощувки, приходите от самолетни билети възлизат на 3 млн. лв., от услуги на място - 4.2 млн. лв., а от допълнителни услуги - консумация, сувенири, екскурзии и др. - 2 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във