Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Австрийски компании ще инвестират 100 млн. евро в чиста енергия у нас

Близо 100 млн. евро за производство на чиста енергия ще вложат в България австрийски фирми през следващата година. Това е резултатът от посещението у нас на премиера на австрийската провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер в четвъртък.

На среща с вицепремиера Екатерина Захариева бе договорено задълбочаване на сътрудничеството в областта на чистата енергия, дигиталната свързаност и сближаването на общините. Провинция Долна Австрия е сред важните търговски партньори на България, тя е сред големите инвеститори у нас в областта на енергетиката, строителството и търговията. Само преди дни кметовете на Бургас, Велико Търново и Враца посетиха Долна Австрия, за да представят проекти за инвестиции в техните общини.

"За нас подкрепата за Балканите е от особено значение, защото това е подкрепа за сигурността. Знаем, че регионите могат да се развиват само тогава, когато има модерна инфраструктура, в която трябва да инвестираме“, каза Микл-Лайтнер и оцени високо постигнатото в Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г. и сподели надеждата си Долна Австрия да почерпи опит от нас с кандидатурата на нейната столица Санкт Пьолтен през 2024 г.

България и Австрия споделят близки позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз, подчерта първият ни дипломат. „И двете страни подкрепят кохезионната политика, която е изключително важна за нас и трябва да бъде запазена, трябва да защитим следващия бюджет на ЕС, убедени сме в необходимостта от допълнителни средства за опазване на външната граница“, заяви Захариева. Тя добави, че Йоханна Микл-Лайтнер в качеството си на вътрешен министър на Австрия през 2016 г. сама се е убедила в доброто опазване на нашата граница.

Обща е подкрепата на двете страни и за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и за техните реформи, за да могат да бъдат готови за членство в ЕС, подчерта външният министър.

Провинция Долна Австрия е с население от 1,6 млн. души и е втора по населеност след Виена. Над 20 компании от провинцията развиват дейност в България – в областта на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата промишленост. За 2018 г. размерът на износа на стоки от Долна Австрия за България възлиза на 127 млн. евро, а вносът - на 75 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във