Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Австрия въвежда мерки за пристигащите от 16 български области

Мерките са в сила от 17 октомври.

Министерството на европейските и международните въпроси на Австрия е уведомило с нота, че страната въвежда мерки за пристигащите от 16 области на България, а не както досега - за влизащите от цялата ни страна. Това съобщиха от БТА, като се позовава на информация от пресцентъра на МВнР.
Мерките са в сила от 17 октомври.
Според нова заповед на австрийския министър по социалните въпроси, здравеопазването, грижите и защитата на потребителите влизането в Австрия от 16 български региона/области - Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна, ще се осъществява, както и до момента - с изискване за предварително направен отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа от момента на влизане в Австрия, или 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекъсната с отрицателен PCR тест на място в рамките на 48 часа.
За пристигащите от другите български области не се изисква PCR тест или 10-дневна карантина.
Това не е добра новина за бизнеса и ще затрудни връзките между фирмите от двете страни.

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. През седемте месеца на тази година, и в условията на различни други ограничителни мерки в борбата среку разпространението на коронавируса, се отбелязва намаление и при износа и при вноса в двустранните отношения. Експортът на български стоки за Австрия е за 513.6 млн. лева като има спад от 4.2%, а вносът от тази страна е на стойност 914.8 млн. лева (-7.6%). Търговското салдо е отрицателно за нашата страна през последните години. 

Австрия заема водещи позиции по инвестиции в пет страни от региона на Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Румъния и България). Към края на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции от Австрия в България възлизат на 4.22 млрд. евро, с което страната се подрежда на второ място (след Холандия) по размера на тези вложения в България.

Австрийските компании са сред водещите в класацията на 100-те най-големи чуждестранни инвеститори в България. Техните проекти у нас са концентрирани в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании.

Връзките в областта на туризма също се развиват добре. През последните години по над 150 000 австрийци са гостували у нас. Тази година нещата са съвсем различни. През август 14 310 човека от центрлано-европейската страна са били в България. От тях 463 са дошли на екскурзия или почивка, а 216 са пристигнали със служебна цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във