Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Аврамова "се похвали" с най-евтините тол такси в Европа

Министерството на регионалното развитие и блогоустройството представи предложенията си цена на тол таксите. Те са разработени от Световната банка, която е консултант на държавата по този проект. 

Строителният министър Петя Аврамова изтъкна на брифинг в понеделник,  че цените за товарните автомобили до 12 т са най-ниските в Европа. За возилата над 12 т са около средните за Стария континент, а за автобусите - ниски. 

От думите ѝ стана ясно, че ще се работи на принципа - тези, които пътуват, рушат и замърсяват повече, ще плащат повече. 

"Очакваме да се появят множество спекулации по отношение повишаване цените на храните и билетите за автобусния транспорт, затова Световната банка изготви сравнителни таблици. За пример – в Германия при въвеждането на тол системата също е имало спекулации за увеличение цените на продуктите със 7-8%, след това се оказва, че реалното увеличение е 0,15%. И още нещо -  не цялата републиканска пътна мрежа влиза в обхвата на толуването – около 50% ще бъде със заплащане по преминаване по нея", коментира Петя Аврамова. 

От изявлението ѝ се разбра, че тол такси ще се събират и от второкласните и третокласните пътища, които са в добро състояние

Заместник-министърът Николай Нанков на свой ред изтъкна, че според Световната банка приходите от тол такси за година ще са над 1 млрд. лева. По думите му реверанс се правил към вътрешните автобусни превози на кратки разстояния. 

От АПИ уверяват, че въвежданото на тол системата върви по график. Както е добре известно, в началото на годината сериозни проблеми имаше при пускането на електронните винетки за леките коли. Сега пътната агенция вече провеждала "сухи тренировки". 

 

Очаквайте подробности

Facebook logo
Бъдете с нас и във