Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Авиосекторът би приел директно подпомагане чрез държавна субсидия

Фирмите от туристическия бизнес все по-тревожно очакват активния период на отпуските. Продължават срещите и разговорите относно възможностите за подпомагане на отрасъла, както и за мерките и дейностите, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на спокойното протичане на настоящия летен сезон. 

Поредна среща имаше между министъра на туризма Стела Балтова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров разговаряха с представители на Националния борд по туризъм.

Въпрос на дискусията бе отново и необходимостта от карантинни хотели и организацията за изолация на контактните лица, при установяване на заразени с COVID-19.

Правителството работи по разхлабването на мерките. Министър Балтова посочва, че според последни изменения туристите от Чехия, подобно на тези от Румъния, вече могат свободно да влизат у нас. Но, от друга страна, е нужен хоризонт от поне 2-3 седмици, за да се реализира едно пътуване. А времето напредва и се скъсява и периодът за престой на морето, още повече, че не знаем какви ще са и промените в климата през лятото. Министър Балтова отново повтори, че  бизнесът трябва да се възстанови и да заработи отново, тъй като държавата наистина има нужда от него. Тя подчертава, че секторът е приоритет на служебното правителство. 

Но при положение, че големи пазари като Великобритания и Германия все още прилагат стриктни противоепидемични мерки, перспективите през летния сезон не са много розови. Трудностите с пътуванията от Беларус и Украйна допълнително внасят притеснения в хотелиерите. И за руските туристи не се знае дали и кога ще могат да пътуват до Черноморието.

От Националния борд по туризъм отново поставят въпроса за включването на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост, който България все още не е предала и това е възможност за отрасъла, както и авиоиндустрията да бъдат добавени. От организацията считат, че именно тези два сегмента са най-тежко засегнати от пандемията от COVID-19 и именно европейските средства са възможността в тези сектори да има вложения в следващите месеци и години. Едва ли думите на министър Балтова са успокоили бизнеса, че се прави необходимото за включването на туризма в плана.

От бизнеса се интересуваха и за възможността за директно подпомагане чрез държавна субсидия на авиосектора. Според експертите от Националния борд по туризъм възможността за подкрепата на авиацията ще има пряка връзка за възстановяването на туризма. Министър Тодоров е пояснил, че този въпрос ще бъде проучен, като ще бъде направен анализ и на международния опит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във