Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Авиопревозвач иска да възстанови полетите Русе – София

Община Русе ще извърши частичен ремонт, който няма да засяга автентичността на сградата.

Редовни пътнически полети между Русе и София възнамерява да осъществи компанията "ГЪЛИВЕЪР”, която официално обяви намерението си да експлоатира "Летище Русе" край Щръклево. Това е станало факт след продължила близо месец кореспонденция между Община Русе и превозвача, като те не включват закупуване на летището, съобщиха от кметската управа. Последваха срещи и посещение на място на председателя на Асоциацията на авиационната индустрия Тодор Иванджиков и собственика на “ГЪЛИВЕЪР” Янко Иванов.

Полетите ще се изпълняват със съвременни самолети ATR 72-600 с капацитет 70 пътнически места.

За да се осъществят редовните полети от Русе до София, Община Русе ще направи проучване за пътникопотока. За тази цел са изготвени две анкети, насочени към бизнеса и гражданите. Тези анкети ще бъдат разпространени и в други областни градове и общини в региона. Крайният срок е 20 юни.

Община Русе ще извърши частичен ремонт, който няма да засяга автентичността на сградата. В случай, че намеренията на превозвача се осъществят, ще бъде организирана редовна автобусна линия от и до Русе, която да обслужва полетите.

 

"Летище Русе"

е гражданско летище за вътрешен и международен транспорт. Разположено е на 17 км от града, в близост до село Щръклево. На 21 декември 2016 г. то получава лиценз за летателна площадка за малки самолети. "Летище Русе" инфраструктурно е с възможност да обслужва: товарни самолети, бизнес самолети и хеликоптери, граждански полети, селскостопански летателни средства, противопожарни самолети и други.

От 2015 г. летището е собственост на Община Русе, а от 2016 г. притежава лиценз за летателна площадка за малки самолети.

Като петия по население в страната и най-голям пристанищен град по Дунавското крайбрежие в България, Русе е динамично средище на икономически живот, значим транспортен възел и оживен културен център. Крайдунавският град е и център на Северен централен район за планиране, Област и Община Русе.

В контекста на членството на България и Румъния в Европейския съюз, Русе се превръща в град лидер на трансгранично сътрудничество, изграждайки нова динамика на процесите в българо-румънския трансграничен регион.

Принадлежността към трансграничната агломерация Русе-Гюргево-Букурещ и многомилионният ѝ пазар определят инвестиционната привлекателност на региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във