Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АВГИЕВИТЕ ОБОРИ СА НИЩО ПРЕД БАТАЦИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ

Г-н Димитров, защо се вдигна такъв голям шум около Държавен резерв?
- Духовете в последно време се разбуниха, тъй като голяма част от хората, които са извършвали неправомерни действия или машинации с резерва, трябваше да напуснат агенцията. Нещата вече се движат по различен начин. Всички далавери и комбинации, правени при покупката и продажбата на горива, зърно, метали, дървен материал, са прекратени. Сега се търгува закономерно и прозрачно, чрез борсата. Процедурата вече е обратна - даваме списъци какво ще продаваме на трите борси в България, а те ни отговарят къде и какво се търси. Според мен това е по-точната формула - да оповестим всичко, каквото имаме и да продаваме там, където има купувач.
Как са се правели комбинациите, за които говорите?
- Първо са се пускали малки количества стока на пазара и щом се намери задкулисна договореност с някой купувач, се прави сделка. Всъщност - няма борса, а само сделка, в която участват трима души. Единият е от агенцията, другият е брокерът, а третият е лицето, което купува стоката по договорената цена.
След поемането на длъжността изпълнителен директор се заканихте да уволните тези, които са некоректни към агенцията. Колко освободени има досега?
- Не си спомням дали съм се заканвал, но хората, които са намесени в нередности, не могат да работят в Държавен резерв. Освободени са над 20 души в управлението и в регионалните ни поделения. Получих достатъчно информация от следствените органи. От лични наблюдения разбрах кой какво върши и взех решение, за да се изчисти името на агенцията. Това е резервът на народа и на него трябва да се гледа държавнически, а не да се извършват какви ли не комбинации, за да се напълни нечий джоб.
Не мислите ли, че тази секретност, която витае около агенцията, позволява да се правят различни съмнителни операции?
- Така е заложено по закон и в наредбите, по които работим. Затова промених правилника само месец след като дойдох на новото място. Сега чакам промените да се приемат от Народното събрание. Това ще попречи на много хора да заобикалят правилата.
Винаги има някаква политическа шапка над Държавен резерв. Сега минахте под командването на Емел Етем.
- Държавен резерв е на подчинение на министър-председателя. Близо десет години методически бяхме на подчинение на заместник министър-председателя, а във финансово отношение - на Министерството на икономиката. Сега минаваме към Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. С решението на Министерския съвет от 1 ноември ставаме второстепенни разпоредители със средства. Прехвърлянето на една агенция към дадено министерство не е нещо твърде съществено. Смятам, че е редно да бъдем към Емел Етем, защото тя е министър на държавната политика при бедствия и аварии. Пожарникарите също трябва да са в тези структури. Колкото до политическата шапка, мисля, че ако човек е лабилен, веднага го пробиват. Само десетина дни след като дойдох, в агенцията се завъртяха какви ли не хора, с кого ли не ме плашиха - от президента до последния депутат. Първо искаха да подпомагам предизборни кампании, а после какво ли не. Това са моите впечатления, но сигурно на Майор Векилски знаят повече.
Директно ли се искаха пари?
- Директно си го казваха - да отпусна малко гориво, за да помогна на предизборната кампанията, да отпусна еди-какво си, да продадем за износ... Не говоря за една-две партии, говоря за всички. Идваха хора, които нямаха нищо общо с лидерите на политическите формации. Ако някои от ръководителите искаха нещо, щяха да ме извикат на по-високо ниво,а не разни низши чинове да се молят.
Неотдавна Държавен резерв се намеси на пазара на зърно. Какво друго изкупувате или продавате днес?
- Купихме 120 хил. т жито и в момента става прибирането му в наши бази. Почти нямаме външни съхранители. Сега те са към 10%, докато преди бяха повече от 90 процента. Нашите бази са били празни, а стоките са стояли на склад при външни съхранители, което означава големи наеми за поддръжка и несигурност в съхранението. Тази година 120 хил. т пшеница влизат само в наши бази. По отношение на продажбите - има много неща, които са деблокирани, но по неизвестни причини са задържани метали и други материали от промишлен характер. Наскоро 366 т фасул от 1996 г. бяха бракувани и продадени на много ниска цена за изхранване на животни след преработка. Според нашите правилници всичко, което се освобождава от резерва, трябва до една година да бъде продадено и отново възстановено. Затова е странно, че се намират продукти, които са освободени преди десет години, а още плащаме за съхранението им.
Има ли виновни?
- Информирах прокуратурата във Велико Търново, за да се потърси виновният за тази безстопанственост. Има и други случаи на задържане на материали - различни метали, резервни части от техника, която е морално и материално остаряла. По-добре е тези неща да отидат на скрап, отколкото да стоят и да се увреждат, а ние да плащаме наем за съхранение. Събираме информация отвсякъде и се надявам скоро да има корекция на номенклатурните списъци.
Доколкото разбирам, подготвяте разчистване на авгиевите обори...
- Авгиевите обори са нищо спрямо батаците в държавния резерв. Не мога да кажа кога и от кого е започнал този безпорядък, но е предаван от един началник на друг и никой не се е нагърбвал да го оправи. Търсел се е най-лесният и бърз начин, за да се направи някоя далаверка. Като гледам, пет-шест от моите предшественици са клиенти на Майор Векилски. Не смятам, че са го правили заради политически чадър. За мнозина държавният резерв е като за бай Ганьо Солунската митница. Така са си го представяли и така са действали. А и винаги са намирали съмишленици.
Дошъл съм да вкарам нещата в ред. Така съм научен в армията. Затова и тези, които не работят по искания от мен начин, си тръгват сами. Питахте ме колко съм уволнил - никого не съм уволнил. Само двама - Тодор Видев, началник на отдел Индустриални и хранителни запаси, и Стефан Янев, главен експерт в същия отдел. Причините са много, но ги разследват заради комбинация с продажбата на горивата, на които не е изтекъл срокът за съхранение. Те са извършили сделка с 4500 т дизелово гориво на изключително ниска цена от 815 лв. за тон, докато реалната цена на горивото тогава е била 1300 лв. за тон.
Всичко хубаво, но вие не можете да огреете всяка една сделка...
- Бикът се хваща за рогата. Сделките тръгват от нас, а не отдолу. Затова отделих в устройствения правилник главната дирекция от тази, която ще извършва търговските дейности. Създадох нова дирекция - Обществени поръчки, покупки, маркетинг и информационно осигуряване. Сега за всичко се упражнява контрол. Има комисия по цените, която на базата на борсовите анализи определя и нашите цени. Следим международните борси. Информационният отдел си върши перфектно работата и винаги сме в час. Нямаме ограничения да излезем и на Нюйоркската борса, стига по този начин да спечели държавата.
В търговията обаче има много субективни моменти. Всеки иска да спечели, но се регистрират и загуби. Налага ли се да се оправдавате някъде?
- Тези неща са в порядъка на изключенията. Когато срокът на даден стока е изтекъл, по целесъобразност я пускаме на пазара. Това пак е печалба, защото задържането й ще доведе до загуби. Тънкостта е да се прецени да се излезе ли на пазара, или да се изчака още.
Селскостопанските производители се оплакват, че и тази година от държавния резерв им искат пари, за да им изкупят зърното. Знаете ли за тези случаи?
- Това се прави от хората, които уволних. Те продължават да звънят на брокерите и да обещават да уредят сделките им. Искат комисиони по 2 или 3 лв. за всеки продаден тон зърно. Обаждат се на няколко брокери и все един се хваща за въдицата. Неотдавна извиках шефа на Русенската стокова борса и му казах, че всички обаждания са фалшиви. Аз не мога да сменя брокерите, които са 15-20 души в София, по 5-6 души в Русе и в Пловдив, но от всички имам оплаквания, че уволнените продължават да им искат комисиони за сделки.
Кое е най-слабото звено в цялата верига?
- Стана дума за авгиевите обори и мисля, че до шест месеца можем да ги почистим. В България всички ще знаят какво има в Държавния резерв, колко е горивото, зърното, къде се намират...
Какво съхранява сега агенцията?
- Почти няма готова продукция, с изключение на лекарствата. Съхраняваме предимно суровини - вълна, памук, жито, царевица, ечемик, олио, горива...
Номенклатурата очевидно е огромна, но когато тръгнат да се увеличават акцизите, както е сега при горивата, не могат ли пак да се правят далавери?
- Когато на борсите знаят какво ще продаваме, кога ще го пуснем и на каква цена - не може да има далавери. Изпращам огромен списък на тържищата и всички знаят какво има в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във