Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Аварията на новия водопровод за Перник е отстранена

Аварията, възникнала при тестването на новия водопровод за Перник, е отстранена, съобщиха от областната администрация в града. Пробите по трасето ще продължат и през утрешния ден. Очаква се към края на седмицата да бъде пуснато водоподаването от София и перничани да имат вода през целия ден, като режимът ще бъде в сила само нощем, съобщава националното радио.

По-рано новото съоръжение се спука. Пробивът беше в района след пернишкото село Големо Бучино в посока към София. При пробното пускане на водата се е разхлабила една от връзките по съоръжението. 

Трасето, по което на Перник ще бъде подавана вода от язовир "Бели Искър", е с дължина 13 км, а над 2100 са връзките между тръбите. Изпробването на водопровода и съоръженията към него е започнало още в неделя. Тестването е поетапно.

Очаква се до края на седмицата водопроводът да бъде пуснат в експлоатация. 

Строителството започна в началото на февруари. Намерението е с пускането на вода от "Бели Искър" да бъде намалено водоподаването от язовир „Студена”, за да може язовирът да започне да се пълни по- бързо и перничани да имат вода през целия ден, а режимът да остане само нощем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във