Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Авария спря преноса на газ от България към Сърбия и Унгария

Снимка: Архив

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" съобщи, че е спрял преноса на природен газ за Сърбия и Унгария рано в понеделник след авария , свързана с газопреносната мрежа, близо до село Ветрино.

Инцидентът е съобщен в 3 часа сутринта местно време. Стигнало се е до прекъсване на газовите потоци и към Румъния, но те са били частично възстановени след 8 сутринта местно време.

"Булгартрансгаз" заяви, че са нанесени само материални щети и екипи вече са на място, за да направят ремонт на тръбопровода.

"На 1 ноември, в 3 часа сутринта е възникнала аварийна ситуация по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на село Ветрино. Разкъсан е участък от стария газопровод за пренос на природен газ за Румъния, като доставките за България са осигурени. От 3.15 часа автоматично е спрян преносът на природен газ за Румъния, а от 7 часа сутринта са преустановени доставките по направлението Сърбия-Унгария. След 8 часа е възстановен частично преносът за Румъния. Аварийните групи на дружеството са на място, като в най-кратки срокове нарушеният участък на газопровода ще бъде подменен. Изпълнителният директор на „Булгартрангсаз“ ЕАД г-н Владимир Малинов пътува за  мястото на инцидента. Щетите са материални за дружеството, няма пострадали в района на аварията и не са нанесени материални щети на трети лица", гласи официалното становище на държавната компания.

Предполага се, че не засегната част от новото трасе - т.нар. "Балкански поток", а старата мрежа.

От 1 октомври руският гигант "Газпром" започна да снабдява Унгария с газ през трасето, минаващо през България и Сърбия. Сърбия завърши полагането на около 400 км тръби от "Турски поток" през декември 2019 година. Дългото 474 км продължение на "Турски поток" през България бе изградено за 448 дни, газ по него потече от 1 януари 2021 година. Търгът бе спечелен от саудитската фирма "Аркад", а стойността на поръчката бе за над 2.2. млрд. лева без ДДС. С аргумента "да се избегне забавяне на строителството заради пандемията" "Аркад" включи като подизпълнители три руски, три италиански, сръбска, турска и беларуска фирма.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във