Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Aurubis AG купува белгийско-испанската Metallo Group за 380 млн. евро

Медодобивният завод "Аурубис България" в Пирдоп произвежда мед (черна и рафинирана) и сярна киселина.

Германската компания Aurubis AG, която има завод и в Пирдоп, купува белгийско-испанската Metallo Group, става ясно от корпоративно съобщение. Вече е подписано споразумението за придобиване, което ще позволи на Aurubis  да продължи изпълнението на стратегията си за рециклиране и по-пълно оползотворяване на суровините.

Аурубис е водеща интегрирана група за производство на мед и най-големият преработвател на мед в света. Аурубис България е втората по големина компания в страната по размер на генерираните приходи. Медодобивният завод "Аурубис България" в Пирдоп произвежда мед (черна и рафинирана) и сярна киселина. Заводът е разположен между градовете Пирдоп и Златица, на около 80 км източно от София. Голяма част от анодната мед, произвеждана в Арубис България се доставя за преработване в завода на Aurubis AG в белгийския град Олен, където е един от големите заводи на немската компания.

Metallo е компания за рециклиране и рафиниране, която е специализирана в оползотворяването на цветни метали от материали за рециклиране с по-ниско съдържание на метали. Компанията има предприятия в Белгия и Испания, които през финансовата 2018 година са й донесдли приходи от около 1 млрд. евро. 
Договорът за покупката е на стойност 380 млн. евро.
Придобиването на Metallo подсилва портфейла на Aurubis, особено в ключовите метали мед, никел, калай, цинк и олово. Заедно с това Metallo Group допълва инвестиционния проект Future Complex Metallurgy (FCM), с който Aurubis ще обработва по-голям обем сложни суровини.
Бизнес моделът на Metallo за "нулеви отпадъци" е насочен към прилагане на иновации и устойчиви технологии за преработка на суровините и превръщането им в ценни и продаваеми продукти. Това пък е крачка към развитието на икономиката на рециклирането, което ще увеличи приноса на Aurubis към устойчивостта на бизнеса и защитата та околната среда.
Групата „Аурубис“ е генерирала оперативна печалба преди данъци (EBT) от 103 млн. евро през първите шест месеца на финансовата 2018-2019 година. Резулатът за първото полугодие на предходната 2017-2018-а е бил 186 млн. евро. Оперативната печалба за второто тримесечие сега възлиза на 63 млн. евро спрямо 107 млн. евро за същия период на 2017-2018-а.

Влияние върху резултатите са оказали основно по-малкия обем преработени концентрати, по-ниските такси за рафиниране, включително таксите за меден скрап, увеличените разходи за електроенергия, както и по-слабото търсене на плосковалцувани продукти.  В същото време по-високите приходи от продажба на сярна киселина, макар и при по-малкото реализирани обеми, оказват положително влияние върху резултата. Продажбите на заготовки - медни пръти и форми, също са удовлетворителни, отбелязват от компанията.

Както бе обявено с предварителните резултати за шестмесечието, от „Аурубис“ очакват оперативната печалба за текущата финансова година да бъде по-ниска от тази през предходната с повече от 15 на сто. Групата очаква и по-ниска оперативна възвръщаемост на капитала (ROCE).

Според прогнозите до края на финансовата година снабдяването с медни концентрати ще бъде добро и при задоволително ниво на таксите за рафиниране. Групата очаква и положителна тенденция на пазара на меден скрап. Търсенето на медни пръти и плосковалцувани продукти ще бъде по-ниско поради по-слабите икономически условия, основно в европейския автомобилен сектор. Групата очаква силно търсене на медни профили до края на финансовата година. Пазарът на сярна киселина, който е труден за прогнозиране, сигнализира за стабилна ситуация с високи цени за третото тримесечие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във