Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Ауди" назначи временен заместник на арестувания Рупърт Щадлер

Рупърт Щадлер

"Фолксваген" отстрани главния изпълнителен директор на дъщерната си компания "Ауди" - Рупърт Щадлер. Във вторник бе обявен и негов временен заместник. "Ауди" посочи мениджъра по продажбите Абрахам Шот за временен главен изпълнителен директор. 

Щадлер бе арестуван в понеделник. Арестът му е във връзка с разследване по аферата "Дизелгейт". 

Шот работи в автомобилния гигант от 2011 година. Преди това той бе главен изпълнителен директор на Мерцедес-Бенц в Италия. Той е член на борда на директорите на "Ауди" от миналия септември и отговаря за продажбите и маркетинга в компанията. 

Прокуратурата в Мюнхен задържа Щадлер в понеделник с мотива, че оставайки на поста си, той може да заличи доказателства по разследването.

"Ройтерс" съобщава, че неговият телефон е бил подслушван от разследващите. Той остава в ареста в Аугсбург, въпреки че все още не са му повдигнати обвинения. 

Мюнхенската прокуратура вече обяви, че разследва Щадлер по предположения за измами и заблуждаващи рекламни стратегии. Но и за съучастие в аферата "Дизелгейт", и по-конкретно за инсталирането на нелегален софтуер, който манипулира данните за изпусканите вредни емисии от дизеловите автомобили на "Ауди", продавани на европейския пазар.. 

Фоксваген отдели около 30 милиарда долара за покриване на разходите за глоби и съдебни дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във