Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АТОМСТРОЙЕКСПОРТ ПРЕДЛАГА ТРИ ВАРИАНТА

Ръководители на Атомстройекспорт представиха в края на ноември в Москва предложението си за изграждането на АЕЦ Белене. В разработката на документацията с общо тегло около 1.5 тона са участвали и специалисти на френската компания Фраматом АНП и на някои водещи руски институции и фирми в този сектор.
Френско-германският партньор в консорциума, включващ Фраматом АНП ГмбХ (Германия) и Фраматом АНП САС (Франция), ще достави системите за контрол и управление (без т.нар. спецсистеми), за вентилация и отопление, за рекомбинация на водорода и цялото електротехническо оборудване.
В руската оферта са предложени три варианта на изграждане на българската ядрена централа: дострояване с използване на вече направеното, изцяло нов обект с реактори ВВЕР 1000/92 и т.нар. ядрен остров (при него вече готови конструкции, съоръжения и сгради се пренасят и се монтират на място). Предлага се също да бъдат построени два водно-водни реактора по 1000 мегавата всеки, с възможност централата да се разшири с още два.
Съдейки по презентацията, основният проект на руската компания е съобразен с българското искане за използване на вече построено на площадката край Белене (което по български оценки е 40% от цялата необходима инфраструктура) и с доставеното при замразяването на градежа през 1991 г. съветско технологично оборудване (оценено като 60% от съоръженията на първия блок). Този вариант, обозначен като АЕЦ-87/92, е определян като еволюционна доработка на добре известната технология с водно-водни реактори тип ВВЕР 1000. Впрочем доставеното в Белене оборудване е за първоначалния проект на реактор тип У-87, обясниха руски ядрени експерти. Според тях в предложението за българската централа е предвиден реактор 92 от ново поколение с повишена сигурност.
Някои от характеристиките на руския проект за АЕЦ Белене:
- проектна експлоатация 60 години;
- сеизмоустойчивост;
- защита в случай на падане на самолет върху централата и други техногенни въздействия;
- двойна защитна обвивка (т.нар. контейнтмън);
- дублирани функции на системите за пасивна и активна защита;
- коефициент на използване на инсталираната мощност - не по-малко от 0.9;
- диапазон на регулиране на мощността - от 20 до 100 процента;
- физическа защита от несанкционирано проникване;
- нови системи за контрол и диагностика.
Проектът на Атомстройекспорт е абсолютно съобразен с нормите и изискванията на Международната агенция по атомна енергетика във Виена и на Европейския съюз, са декларирали вицепрезидентът на Атомстройекспорт Евгений Решетников, началникът на управлението за строеж на нови АЕЦ в чужбина Владимир Паригин и заместник-шефът на управление „Атомна енергетика на руската Федералната агенция за атомна енергетика Александър Шмагин. Те обаче са подчертали, че международно установени еднакви стандарти за сигурност няма. Владимир Паригин е съобщил също така, че досега руските специалисти са построили общо 53 такива реактори в различни държави, включително и блокове V и VI в българската централа в Колзодуй. По думите му общата стойност на проекта Белене, предлаган от консорциума Атомстройекспорт - Фраматом се движи в рамките между 2 и 4 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във