Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АТОМСТРОЙЕКСПОРТ ИСКА ДА СТРОИ АЕЦ И В ТУРЦИЯ

Руската компания Атомстройекспорт, която е кандидат за изграждането на АЕЦ Белене, е заявила интереса си да строи ядрена централа и в Турция. Това е станало на работна среща в Москва, на която дипломати от Анкара са обяснили, че през последните няколко години държавните инвестиции в страната са били съкратени и се е създала благоприятна среда за привличане на частни, включително и чуждестранни капитали. На свои ред руснаците са изразили готовност да участват в изграждането на атомни електроцентрали в южната ни съседка.
Друг е въпросът дали наистина е възможно това да стане. От десетилетия насам амбициите на турското правителство се препъват от силната сеизмична активност на цялата територия на Турция, което прави изграждането на такъв тип ядрени съоръжения твърде скъпо и неефективно. Явно всички тези фактори обаче не стряскат Атомстройекспорт. А и компанията има основания за оптимизъм. След три години закъснение през миналата седмица тя успя да пусне в експлоатация първия хилядник на китайската АЕЦ Тянван. Сега блокът работи на 30% мощност, която постепенно ще се увеличава и в края на годината ще достигне максимална стойност. Според официалните източници другият хилядник ще е готов в края на 2007-а.
Изграждането на китайската централа е първата цялостна поръчка за Атомстройекспорт в чужбина след 10-годишно прекъсване. Това е и първият голям проект, който тя реализира в условията на преход към пазарна икономика.
Сравнявайки сегашното положение в Русия със ситуацията по времето на СССР, заместник генералният директор на Института по проблемите на естествените монополи Булат Нигматулин подчертава, че потенциалът на руснаците да строят атомни централи е намалял доста сериозно. Експертът отбелязва, че главната причина за това е смяната на поколенията при най-висококвалифицираните специалисти. Според Нигматулин на Русия й липсва програма за осигуряване на качествени кадри за строително-монтажни работи, както и съвременна система за управление на толкова мащабен проект, какъвто е изграждането на АЕЦ. А също ръководители, които имат зад гърба си пет-шест площадки и практически опит в реалното усвояване на капитали от по 300-350 млн. долара на година.
Опитът при дострояването на Калининската АЕЦ и строежът на централи зад граница показва, че срокът за изграждане на един руски блок е около 90 месеца, докато при конкурентите той не надвишава 60 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във