Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АТОМСТРОЙЕКСПОРТ БАВИ КИТАЙСКА АЕЦ*

Руската компания Атомстройекспорт, която е един от кандидатите за АЕЦ Белене, предлага два основни варианта за изграждане на двата блока в бъдещата втора българска ядрена централа. Единият е дострояване на първия реактор с досегашното оборудване (модел B-320), а вторият - с по-съвременната технология B-466. Другата алтернатива е строителството да започне на чисто, като и двата блока ще са изградени с 1000 мегаватовите B-466. С такива реактори Атомстройекспорт изгражда и китайската АЕЦ Тянван.

Китайските инвеститори са разочаровани, че пускането на АЕЦ Тянван се бави и с нетърпение очакват двата 1000-мегаватови блока да заработят. Тянван -1 трябва да се тества през третото тримесечие на 2006-а, след тригодишно изоставане в сравнение с първоначалния график. Според официалните източници другият блок ще е готов в края на 2007 година.
Когато през 1997-а Русия и Китай подписаха споразумение за изграждането на двата реактора, уверенията бяха, че те ще започнат да произвеждат електроенергия в началото на 2004 година. Китай не е доволен от неспазването на сроковете. Отчитаме, че причината за това са трудности, свързани с инсталирането на доставеното от други държави оборудване, отбелязват от китайското министерство на ядрената индустрия.
Неспазените графици струват на китайските инвеститори много пари. Затова те искат да поемат контрола върху проекта от руснаците колкото се може по-скоро, заявява пък един от чуждестранните доставчици на оборудване за централата.
Руската компания Атомстройекспорт започва изграждането на хилядниците на Тянван по технологията ВВЕР в края на 1997 година. По същото време китайски фирми се заемат с реализирането на проект за два 600-мегаватови блока по технологията PWR в АЕЦ Киншан. Въпреки че при строежа им китайците срещнаха доста сериозни проблеми с контрола върху качеството, двата реактора бяха завършени и започнаха да произвеждат ток още преди две години.
Според източници на Нуклеоник Уик трудностите, които среща Атомстройекспорт при изграждането и пускането на ВВЕР-те, са убедили правителството в Пекин, че за строителството на новите четири 600-мегаватови реактора в Янгджиянг и Санмен трябва да се насочи към френската компания Арева или американската Уестингхаус. И да пропусне третата оферта на Атомстройекспорт.
Трудно е да се каже дали при обявяването на търга Китай наистина е бил заинтересуван от руската оферта. Но когато проблемите с изграждането на Тянван продължиха да се трупат и през 2005 г., стана пределно ясно, че властите няма да предпочетат руското предложение, твърди чуждестранен дипломат.
Най-сериозната причина, довела до забавянето на изграждането и пускането на реакторите ВВЕР, са повредите върху турбините, предназначени да произвеждат електроенергията. Руската индустрия така и не е успяла да предпази техните тръби от корозия при транспортирането им по море през половината земно кълбо. Решението беше намерено след запушването на около 700 тръби в Китай, и то когато парният генератор вече бе доставен.
Според Янгсу Нюклеър Пауър и Ко (компанията инвеститор) забавянето е предизвикано и от проблемите с отоплителните, вентилационните и охладителните системи, доставени от Арева. Съдейки по някои китайски източници, е имало неуредици и с инсталирането на контролните прибори на Сименс. По време на неотдавнашните пускови тестове на доставените от Русия охлаждащи помпи една от тях е изгоряла, което причинило допълнително отлагане.
Това е ключов проект. Но проблемът на Китай и Янгсу Нюклеър Пауър и Ко е, че те имат твърде малък контрол върху времевия график и са заложници на руските възможности. Графиците и парите са в ръцете на руснаци и те не могат да си свършат работата достатъчно бързо, за да задоволят изискванията на китайците, изтъква друг чуждестранен доставчик на оборудване.
Западноевропейска фирма със значителен опит в обслужването на реактори тип ВВЕР в Източна Европа е на мнение, че само проверките на заварките, направени от руснаците, ще отнемат десет пъти повече време от тези, извършени от квалифицирани западни изпълнители. Когато китайците поемат контрола върху проекта, те ще се стремят да компенсират колкото се може по-бързо загубите, натрупани в резултат от закъснението, смята ръководството на същата фирма.
Преди двайсетина дни от Атомстройекспорт съобщиха, че турбината на Тянван - 1 е достигнала скорост от 3 хил. оборота за минута, че работи в нормален режим и че ще бъде свързана към електрическата мрежа на страната в близко бъдеще. Още в края на март обаче от Янгсу Нюклеър Пауър и Ко прогнозираха, че ще произведат първите киловатчаса електроенергия едва след 1 юли, и то ако няма други сътресения при изпълнението на предвидените срокове.
Още от 2000 г. Русия и Китай започнаха преговори за изграждането на нови четири реактора тип ВВЕР на площадката Тянван. Досега централното планиране в Пекин се отнасяше благосклонно към намеренията на Янгсу Нюклеър Пауър и Ко да се построят повече реактори в Тянван през периода 2006-2010-а. Както китайски държавници, така и чуждестранни дипломатически източници в азиатската страна заявиха миналия месец, че правителството ще склони за изграждането на Тянван 3 и 4 в близост до първата двойка ВВЕР. Стана ясно още, че вече е започнало изкопаването на основите за новите два реактора. Но донякъде заради трудностите, преживени при построяването на първите два блока, е малко вероятно китайските власти да се съгласят с настоятелното предложение на Русия да построи и втората двойка. Освен ако не бъдат принудени. Защото, според източници от правителството, доставката на реактори тип ВВЕР ще бъде включена в общите двустранни руско-китайски сделки за енергийни доставки. Тези бъдещи уговорки означават, че освен ВВЕР - заводи и прилежащи технологии, Русия ще доставя нефт и природен газ на Китай. Китай отчаяно иска тези руски горива - подчерта чуждестранен служител в Пекин в средата на април. - Внасянето на повече реактори - при повече или по-малко благоприятни руски условия - ще е част от цената, която Китай ще трябва да плати за това.

(Статията е публикувана в средата на април в американското специализирано издание Нуклеоник Уик.)

*Заглавието е на редакцията

Facebook logo
Бъдете с нас и във