Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АТМОСФЕРАТА ОКОЛО ЮНАК СЕ НАЖЕЖАВА

Спорът между Държавната агенция за младежта и спорта и Столичната община за терена на стария стадион Юнак е на път да прерасне в открита война. Агенцията, която чрез своето дружество Национална спортна база е собственик на парцела, обяви плановете си да построи върху него многофункционална спортна база. Главният архитект на София Петър Диков обаче е категоричен, че мястото е неподходящо за целта. Освен това плановете на ДАМС се разминават с намеренията на общината (декларирани многократно и от кмета Бойко Борисов) подобни спортни зали да се строят в крайните квартали, като се започне от Младост.
Идеята за строеж върху терена, който пустееше след ликвидирането на скандалната дискотека Индиго, датира още от мандата на предишния спортен министър Васил Иванов-Лучано. По негово време Национална спортна база дори изтегли 1.5 млн. лв. кредит от Корпоративна търговска банка, за да го разчисти. Тогавашният директор на дружеството Марио Примджанов обаче твърди пред БАНКЕРЪ, че по онова време е ставало дума не за голяма зала, а само за търговски център, ледена пързалка и игрище с прилежащ към тях подземен паркинг. Такава голяма зала е несъвместима с намиращия се в съседство Национален стадион Васил Левски - смята Примджанов. - Невъзможно е да се изгради паркинг, който да поеме толкова автомобили. При всяко по-голямо състезание в тази зала движението в София ще бъде блокирано.
Подобни аргументи изтъква и главният архитект на столицата, който вече внесе в общинския съвет предложение парцелът да се използва само за изграждането на подземен паркинг. Моето професионално мнение е, че на мястото на стадион Юнак не трябва да има спортна зала, особено с такъв капацитет, какъвто се предлага - заяви Петър Диков. - Нямам никакво намерение да водя преговори, освен ако бъдат представени професионални аргументи, каквито от страна на ДАМС няма. Диков е на мнение, че ще е далеч по-разумно подобни съоръжения да се построят в крайните квартали: Ще направим такива зали в Младост, Люлин и Надежда. Мислим дори и за зала в Дружба. Тези квартали са цели градове. В Младост живеят 200 000 души, в Люлин - 170 000, а в Надежда - около 130 000. Хората в тези райони наистина нямат никаква възможност да спортуват.
Нашите деца са на първо място по заболеваемост в Европа, а това се дължи на слабата физическа култура и ограничените занимания със спорт - добавя депутатът от НДСВ Светослав Спасов, председател на парламентарната Комисия за младежта и спорта. - Когато държавата не намира възможности да предвиди в бюджета си средства за спортна инфраструктура, спасението е някой друг да се погрижи за това. При комунизма у нас се изграждаха зали и съоръжения само за елитни спортисти, крайно време е да започне изграждането на такива за всички.
От ДАМС са склонни да се съгласят с тази позиция само по една точка - търсенето на частни инвеститори. Идеята, представена от шефката на Агенцията Весела Лечева, е спортното съоръжение върху терена на стадион Юнак с 10 000 места, да бъде изградено чрез публично-частно партньорство, като основният инвеститор ще го получи на дългосрочна концесия. Междувременно собственикът на споменатия парцел - Национална спортна база, поиска да бъде издадена скица на имота - като първа стъпка към преактуването му от публична държавна в частна държавна собственост. Немислимо е такова място в центъра на София да носи само загуби за собственика си - казва новият директор на дружеството Данаил Димов. - За него вече са похарчени 1.5 млн. лв., затова трябва да продължим нататък.
Доста въпроси обаче би трябвало да предизвика оценката за стойността на проекта, изнесена от Весела Лечева. На пресконференция преди седмица тя съобщи, че строителството на залата ще струва поне 100 млн. евро. В Сърбия изграждането на свръхмодерната Белград Арена, която бе домакин на европейското по баскетбол, глътна малко под 30 млн. евро. При това тази сума включваше и обезщетение за собствениците на земята, а самата зала е с двойно по-голям капацитет - 20 500 места.
От спортното ведомство засега предпочитат да не навлизат в излишни подробности около начинанието. Вместо това те се подготвят за предстоящия сблъсък с главния архитект. Очаква се предложението на Диков да бъде атакувано като нарушаване на чл.47, ал.1, т.4 от Закона за физическото възпитание и спорта, където се казва, че предвидените за изграждане спортни обекти и съоръжения и прилежащите им инфраструктури и пространства не могат да бъдат предоставяни за други цели. От ДАМС се позовават и на чл.8/2/ от Правилника за прилагане на Закона за одобрение и приложение на общия градоустройствен план на София. Съгласно тази разпоредба в устройствените зони за озеленяване, спорт и атракции не се допуска застрояване, освен обслужващо спортните и атракционните дейности. Единствената слаба точка на тази позиция е, че няма данни в сегашния план на София теренът на Юнак да е предвиден за изграждането на мултифункционална спортна зала. Така че двете страни очевидно ще има по какво да поспорят при гласуването в Столичния общински съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във