Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Аташета под прикритие

Сериозен наплив на кандидати има към обявените от Министерството на икономиката и енергетика конкурси за търговски аташета. Надпреварата за сладките позиции на аташетата започна още през януари тази година, когато със заповед на икономическия министър Драгомир Стойнев бе обявен външен конкурс за подбор на по един представител за службите ни по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в Сараево - Босна и Херцеговина, Милано - Италия, Сао Паулу - Бразилия, Будапеща - Унгария, Москва - Русия, и в Одеса - Украйна.


Изискванията към мераклиите са да имат висше образование - магистър, придобито в областта на социалните, стопанските, правните, техническите науки и науките, свързани със сигурността и отбраната, да владеят отлично писмено и говоримо официалния език на съответната държава, за която се кандидатства, да притежават компютърна грамотност, комуникативни умения, минимален трудов или служебен стаж от шест години, опит в областта на външноикономическите отношения - минимум четири години, познания за икономическото развитие на страната и на отношенията на България с нея и т.н.


Интересно е условието, че за обявените процедури не могат да кандидатстват служители на Министерството на икономиката и енергетиката, които вече са получили удължаване на срока на първоначалната си командировка или пък имат по-малко от две години реално отработено време във ведомството от предишен задграничен мандат. Което на практика елиминира голяма част от кадрите, назначени по време на предишното управление.


"Процедурата за набиране на кандидати е обявена предвид предстоящото през 2014 г. изтичане на срока на дългосрочните командировки на служителите и с цел осъществяване на ротации ", посочват от министерството. Доста несериозно обаче звучи твърдението, че при обявяването на външните подбори водещ бил принципът на прозрачност, публичност и конкурентност. За прозрачност и публичност и дума не може да става. Надпреварата тече в стила "под прикритие" след като два месеца хората на Драгомир Стойнев упорито отказваха да ни предоставят каквито и да било данни по каналния ред - чрез въпроси, адресирани до обслужващия ги пресцентър. От отговорите, получени най-накрая по Закона за достъп до обществена информация, пък става ясно, че тези, които са ги писали, дори не знаят какво се публикува на интернет страницата на собственото им ведомство. Според тях на www.mee.government.bg/министерство/кариериима подробна информация за обявените подбори и резултати. Само че в посочената секция "Кариери" в подраздела "Обяви за конкурси" има една-единствена конкурсна процедура - за ръководни позиции в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", а в подраздела "Резултати от конкурси" няма и думичка за надпреварата за местата на търговските представители. При все че от отговорите, изпратени до редакцията на "БАНКЕРЪ", се разбира, че вече е бил извършен подбор на кандидатите по документи и предстои провеждането на същинските интервюта.


Иначе най-много са претендентите за търговско аташе в Москва. Цели 13 души са изразили готовност да отидат в руската столица. Сега там имаме трима представители - Янко Янакиев, Димитър Заяков и Катя Жекова, която отговаря за туризма. Най -"стабилен" за службата си изглежда Янакиев. Той бе назначен през есента на 2013-а от кабинета на БСП и ДПС, след по-малко от година престой в Министерството на икономиката, предшестван от мандат в Москва. Янакиев е доктор по металургия, но запознати с неговата дейност твърдят, че има сериозни познания в областта на икономическите ни връзки с Русия. Колкото до другите две търговски аташета, "БАНКЕРЪ" вече писа, че между тях има конфликт. След като за ръководител на Центъра на българската промишленост в Москва бе назначен Илиян Цонев, тихомълком и неизвестно по какви критерии на неговото място като ръководител на търговската служба бе сложена Катя Жекова. Което не се е понравило особено на Димитър Заяков и той открито демонстрирал обидата си, че е бил пренебрегнат за престижния пост. Този проблем сега може да бъде решен, ако един от двамата си стегне куфарите за България.


За местата в Италия и Босна и Херцеговина има по шестима кандидати. Представител на службата ни по търговско- икономическите въпроси в Милано е Чавдар Адамски. Той е бивш строителен предприемач, който след няколко спорни строежа в центъра на София, през 2007-а зарязва бизнеса. Но пък с идването на ГЕРБ на власт изненадващо беше избран за търговско аташе на Апенините. Клюката в бранша е, че мястото на Адамски вече е "резервирано" за рекордьора по работа като търговски представител в чужбина Бойко Къдринов. Той е известен с това , че бе "забравен" в търговското ни представителство в Рим от 1994 до 2001-ва, а след това от 2004-а до 2012 година.


Колкото до Сараево, там търговски представител на страната е Венцислав Стоянов.


Петима са претендентите за Будапеща. В унгарската столица днес нямаме служба, отговаряща за търговско-икономическите въпроси. Такава съществуваше до 2010-а , но по времето на ГЕРБ тя някак между другото изчезна.


Най-слаб е интересът към Сао Паулу и Одеса, за където са подадени едва по две заявления. В момента търговско аташе в бразилския град е Костадин Стойчев, който бе назначени там през 2012-а. А в Одеса за стимулиране на бизнес връзките се грижи Илиян Костов.


Още по-"завоалиран" остава другият конкурс

обявен от министъра Стойнев. Той е вътрешен и е за дългосрочно командироване на служители от държавната администрация в Букурещ, Мюнхен и Франкфурт на Майн, както и в столицата на Йемен - Сана. Чиновниците от икономическото министерство отговориха скромно на въпроса ни: защо за тези дестинации е избран методът за подбор чрез вътрешен, а не чрез публичен конкурс, с думите, че това се наложило "предвид функциите, спецификата на работа и поставените задачи на СТИВ". Според тях подборът се извършвал сред служителите на ведомството, заявили желание за дългосрочно командироване. По решение на министъра на икономиката и енергетиката или при липса на кандидати, които да отговарят на изискванията, се предлагало публично обявяване на външен подбор.


По всичко личи, че при вътрешните процедури изборът е далеч по-стеснен. За Букурещ и Сана например има само по един претендент, като изобщо не е ясно дали това не са и сегашните ни аташета там. В Румъния ръководител на службата по търговско икономическите въпроси е Бронислав Денев, който замина без конкурс през юли 2009-а, а в последните си дни кабинетът на ГЕРБ продължи мандата му за още една година.


В Йемен търговско аташе е Христо Кулински, който е и временно управляващ състава на мисията ни в столицата Сана.


По-различна е ситуацията с подбора за Мюнхен и Франкфурт. И за двата германски града има по четирима кандидати. В столицата на Бавария вече шест години несменяем титуляр при всички власти е Петър Георгиев. Докато във Франкфурт на Майн имаме двама търговски представители - Румен Бонев, отговарящ за икономическите въпроси, и Пламен Бакалов, ангажиран с привличането на туристи.


Обявяването на победителите и във вътрешния конкурс също тепърва предстои. Хората на Стойнев казват, че кандитатите са класирани по документи, но окончателното подреждане ще се извърши след провеждането на индивидуалните интервюта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във