Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Атанас Бобоков се оттегля като изпълнителен директор на "Монбат"

Атанас Бобоков се оттегля от поста си изпълнителен директор на "Монбат" АД. Това става ясно от негово уведомление, изпратено до Българската фондова борса.  В документа е записано единствено, че Бобоков се оттегля от позицията "с оглед запазване на стабилността и компанията и граденото с години доверие на инвеститорите".

Преди няколко дни прокуратурата и службите проведоха акция, свързана с вноса на боклук в страната. След това Бобоков се сдоби с обвинение за участие в организирана престъпна група. Към нея са включени брат му Пламен Бобоков и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков.

С решение на Специализирания съд Атанас Бобоков и Красимир Живков останаха в ареста, а Пламен Бобоков бе пуснат срещу парична гаранция от 1 млн. лева. 

Определението може да се обжалва на още една инстанция.

Обвинения за участие в групата са повдигнати и на Габриел Савов, Николай Миховски, Айгюн Еминов и Васил Богданов. Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма "Феникс", чийто собственик по документи е Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците.

"В структурата си Монбат няма и не контролира дружества, които извършват дейност по оползотворяване на окончателния технологичен отпадък. Монбат може да осъществява тази дейност само с лицензирани оператори, спазвайки регулацията и изхождайки от икономическата целесъобразност за дружеството", се казва в позиция на фирмата от 29 май. 

Дружествата от икономическата група на Монбат АД са реализирали през април 2020 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 19 949 хил. лева, което представлява намаление от 25,90% в сравнение с месец април 2019 г. В този период печалбата преди облагане с данъци е в размер на 3 761 хил. лева, което представлява намаление от 54,50%

Заради акцията на прокуратурата и обвиненията срещу братя Бобокови цената на акциите на "Монбат"  на БФБ падна с 5% в понеделник. Търгуваното на Българска фондова борса дъщерно дружество "Монбат" АД - "Приста ойл холдинг", загуби 20% от стойността си в последните дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във