Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Атакуват ме заради добре свършената работа, категоричен е Петков

"По моя казус с Канада искам да стане ясно, че това е атака. Доказва, че съм си свършил добре работата. Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър, първо направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено. Изпратих веднага документацията към Канада, заедно с платената такса. Това е всичко, което аз, като български гражданин, мога да направя." 

 

Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков във връзка с казуса за двойното му гражданство. Думите му дойдоха преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност и след като от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Служебният икономически министър попита и дали е възможно един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент.

"Възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава? Българският суверенитет и кой може да бъде народен представител трябва да зависи само от българската държава и българските граждани", посочи той. 

Петков заговори и за "най-голямата мечта на ГЕРБ".

"Представете си да върнем старите управители на ББР и да продължат да раздават по 150 млн. Това им е голямата мечта и на базата на това те се опитват да ме ударят под кръста с някакви такива действия… Другата им голяма мечта, аз съм сигурен, е да не бъда оттук нататък министър, докато не си взема документите. За съжаление, те ще дойдат съвсем скоро", каза още той. 

„Не може чрез някакви административни процедурки да се опитваме да отстраняваме министри и народни представители”, категоричен е Петков.

Относно нагласите преди КСНС министърът посочи, че най-важното е да се вземе решение за актуализацията на бюджета. По думите му без 430 млн. за бизнеса ще бъде пагубно да се посрещне новата вълна на коронавируса.

Кирил Петков за пореден път повтори, че е безумно, ако не се вземе решението за актуализацията на бюджета - по-специално за парите на първа линия и за пенсиите.

Конституционният съд все пак образува дело

относно назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката по искане на 55 депутати, съобщиха от институцията.

"Днес, 16 август 2021 г., Конституционният съд образува конституционно дело №18/2021 г. по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ № 129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г. (обн., ДВ, бр. 39/2021 г.), в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков", се казва в съобщението на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във