Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Атакуват "Булгартрансгаз" с жалби в КЗК за връзката със Сърбия 

Строителството на газовата връзка между България и Сърбия ще се забави поне с няколко месеца, след като пет фирми и консорциуми обжалват в Комисията за защита на конкуренцията избора на изпълнител в обществената поръчка за 174 млн. лева. Последната внесена в КЗК жалба е от 14 юни и е на консорциум ДЗЗД "Интернешънал газ" и е вписана в регистъра на КЗК четири дни по-късно. Все още не са ясни мотивите към жалбите, тъй като антимонополната комисия не е образувала производства.

Неотдавна "Булгартрансгаз" избра за строител на газовата връзка между България и Сърбия консорциума "Кенпайп", в който влизат клон на канадското дружество Canpipe Industries International Inc. и едноименната му фирма, регистрирана в България. Победителят предложи цена за строителството от 164 млн. лева. Сред останалите претенденти са добре познатите у нас "Главболгарстрой", "Джи Пи Груп" в консорциум с "Грома Холд", "Климатроник", "Атоменергоремонт".

Дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра.

Междусистемната газова връзка София – Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Първоначално се очаква газопроводът да осигури възможност за доставка на 1.8 млрд. куб м. газ годишно.

Проектът претърпява сериозно забавяне, тъй като очакванията на бившето правителство бяха връзката да е готова през 2017 година.

Междусистемната газова връзка България - Сърбия e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС. Mалко над една трета от сумата за изграждането е осигурена по програмата "Свързана Европа". Въпросните средства ще стигнат за превеждането на аванса към бъдещия строител, който е фиксиран на 46 млн. лв.

Последно обявените намерения бяха интерконекторът да бъде въведен в експлоатация през май 2022 г., но от документацията на проекта пред Брюксел става ясно, че по-скоро това ще е през август 2022 година. Сега не е ясно дали и този срок ще бъде спазен заради обжалването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във