Банкеръ Daily

Управление и бизнес

AstraZeneca продаде дела си в Moderna за 1.2 млрд. долара

Британско-шведската компания AstraZeneca продаде дела си в американската фирма Moderna за 1,2 млрд. долара, съобщава The Times.

Според публикацията AstraZeneca се е разделила със своя 7,7% дял в Moderna, но подробностите по сделката, включително кога точно са продадени акциите, остават неизвестни.

Британският производител на лекарства изглежда, че се е възползвал от покачващата се цена на акциите в Moderna, за да финансира придобиването на американската компания Alexion.

Покупката на Alexion се оценява на 39 млрд. долара. Това ще е най-голямата сделка за AstraZeneca, откакто е основана през 1999 г. и ще затвърди позицията на компанията сред 10-те най-големи производители на лекарства в света. Сделката бе спрягана като най-голямото поглъщане на пазара на фармацевтични продукти и биотехнологии през 2020 година, както и четвъртата по големина сделка във всички сектори.

Очаква се придобиването на Alexion да приключи през третото тримесечие на 2021 година, след като получи необходимите регулаторни одобрения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във