Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АСТИКА И БУРГАСКО ПИВО СЕ САМОРАЗПУСНАХА

Астика АД и Бургаско пиво АД изчезват от правния мир, след като Хасковският и Бургаският окръжен съд, както и Комисията за защита на конкуренцията одобрят решенията, взети на общите събрания на двете дружества, капиталите им ще се влеят в този на пловдивската Каменица АД. Целта на преобразуването е намаляване на разходите за управление на трите пивоварни, които са част от структурата на белгийския концерн Интербрю. Западноевропейците държат по над 80% от капитала на Астика, Бургаско пиво и Каменица. Всъщност от доста време насам мениджмънтът на производителите на бира е концентриран в Пловдив. След вота на общите събрания, проведени в Бургас и Хасково, просто се ликвидират два от директорските бордове.


За радост на верните им фенове обаче марките Астика и Бургаско пиво ще продължат да съществуват и занапред. Любимите на няколко поколения българи бирени бутилки ще се продават както и досега, като разликата ще бъде само че на етикетите с малки букви ще пише, че производител на кехлибарената течност е Каменица АД. Акционерите на двете закриващи се компании също нямат повод за притеснения. Занапред те ще имат дялове от обединената компания Каменица АД. Всъщност само в Бургаско пиво групата на акционерите бе по-разнородна. Причината е, че 10% от книжата на завода бяха предложени за продан при първата вълна от масовата приватизация. Миноритарни собственици в Астика са само работници в предприятието.


Извън обединението засега остава четвъртият завод от портфейла на Интербрю - Плевенско пиво. Вероятно защото той е публично дружество и вливането му в компания с друг статут противоречи на разпоредбите на влезлия в сила в началото на февруари Закон за публичното предлагане на ценни книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във