Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Астероид ще се приближи до Земята ден преди изборите в САЩ

Неголям астероид с диаметър между два и четири метра ще се приближи до Земята ден преди президентските избори в САЩ, които са насрочени за 3 ноември. Вероятността от сблъсък не превишава и половин процент. За това съобщиха в събота от Националното управление на САЩ по аеронавтики и изследования на космическото пространство (NASA).

Небесното тяло, което е с обозначение 2018VP1, ще се приближи до Земята на разстояние около 420 хил. километра. Вероятността от сблъсък с планетата ни се оценява на 0.41 процента.

Този астероид за първи път е открит през 2018 година. Той не е потенциално опасен за жителите на Земята обект.

Според изчисленията, астероидът 2018VP1, който ще извърши  пълна обиколка около Слънцето за две години, се числи в групата на околоземните астероиди-аполон. Те се наричат така в чест на първото небесно тяло от тази група, открито през 1932 година - астероидът Аполон.

Към момента астрономите са открили в околоземното пространство, т.е. около 7 млн. км, около 8000 астероида, чиито размери не превишават 140 метра. Според оценките на експертите от NASA, такива небесни тела се отнасят към категорията на потенциално опасните. Общият брой на големите астероиди в околоземното пространство е може би  25 хиляди, смятат учените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във