Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Асоциацията за алтернативен туризъм иска Национален велосипеден план на България

Да бъде съставен Национален велосипеден план на България, това поискаха представителите на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) по време на работна среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, съобщават от туристическото ведомство

Идеята е инициативата на БААТ и Сдружението ПЛАНИНИ И ХОРА - Асоциация на планинските водачи в България, тя да се реализира под патронажа на Министерството на туризма. Вицепремиерът Николова е подчертала, че проектът заслужава внимание и е предложила да бъде сформирана експерта група, която да изготви  концепцията за него.

Велотуризмът е сред набиращите популярност форми на туризъм и има огромен потенциал, който спомага и за подобряване на здравето на хората, което е особено важно в условията на пандемия, това оше е коментирала по време на срещата министър Николова. Тема на дискусията е била и възможността за създаване на стандарт на знак за маркировка.

Къщите за гости, особено тези в планинските региони, в момента работят с максимална заетост, е посочила Николова. Вицепремиерът е информирала присъстващите, че тази година тези места за настаняване са най-предпочитани от туристите.

България разполага с изключително голям брой дестинации  за алтернативен туризъм, именно планинският, селският, еко туризъм са с огромен потенциал, който може значително да допринесе за реализирането на тази цел“,  това е заявила още тя.

По думите й това се доказва и от статистическите данни, според които въпреки пандемията от началото на годината до 18 август в град Елена са пренощували над 9 хил. туристи, в Рибарица над 7 хил. туристи, в Калофер над 4 хил. туриста, в с. Говедарци над 3 хил. туриста. и др. В село Гела са пренощували близо 400 туриста от началото на годината. По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за периода 1 януари - 18 август 2020 г.  общият брой пренощували туристи във всички  туристически хижи в страната е над 7800.  

В рамките на срещата е била обсъдена възможността за създаване на сертификат „Зелена къща“. Представители на бранша са посочили, че тази мярка би подпомогнала да се насочи вниманието към малките хотели и места за настаняване и да се даде възможност за популяризирането им. Те са предложили и заснемането на видеоклипове с планински водачи, които да разказват за по-малко познати места за посещения, по примера на клиповете за туристически забележителности представяни от екскурзоводи.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във