Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Асет инс." получи лиценз

Комисията за финансов надзор (КФН) е дала лиценз на нова застрахователна компания. От решението на регулатора от 16 април става ясно, че "Асет иншурънс" ще може да сключва всички основни видове общи застраховки - автомобилни, имуществени, финансови загуби плюс "Заболяване".

За намеренията за учредяването на компанията в. "Банкеръ" писа в брой 13 от 28 март. Тогава стана ясно, че става дума за застраховател от групата на "Интернешънъл асет банк".

Две компании, контролирани от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев - бившият приватизационен фонд "Стара планина холд" и дъщерната му машиностроителна компания "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС), са "родителите" на новото дружество. Те са записали по 20% от капитала на новата застрахователна компания - "Асет иншурънс". Сред учредителите е и друг бивш приватизационен фонд - "ТК холд", който е записал 15% от капитала на новото дружество, чийто общ размер е 10.5 млн. лева. И трите дружества се търгуват на фондовата борса. "ТК холд" е наследник на приватизационния фонд "Труд и капитал" и е близък до синдикатите.

Това съобщи тогава Велев пред "БАНКЕРЪ".  При изискване за минимален капитал от 7 млн. лв. ние вече сме внесли 10.5 млн. лв., добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във