Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Артекс" обяви рестарт на строителството на "Златен век"

Строежът на небостъргача Златен век в столичния квартал "Лозенец" ще продължи. Това обявиха в писмо до медиите от компанията "Артекс". Те посочват, че поради спирането на работата по сградата са претърпели загуби за 1,8 милиона лева. Според компанията с решението си съдът е потвърдил, че разрешителното на сградата е валидно. 

"Със свое решение 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда Златен век и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. От аргументите на съда става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи. Съдът се произнесе след като "Артекс" обжалва заповедта на ДНСК, тъй като в нея се съдържат съществени нарушения на процесуалните правила, противоречие с материално правните норми и несъответствие с целта на закона", се казва в съобщението на компанията.

От компанията уточняват още, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г.

"Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за "Артекс" в размер на 1 800 000 лв от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес. В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на Златен век е валидно – нещо, в което ние от "Артекс" винаги сме били сигурни", допълва строителят. 

Има възможност решението на Административния съд в София да бъде обжалвано. Засега обаче нито ДНСК, нито регионалното министерство са оповестили дали ще предприемат този ход. 

34-етажната сграда в столичния квартал "Лозенец" е най-големият проект на "Артекс". До спирането на обекта се стигна, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от компанията луксозни апартаменти на цени под пазарните. Строителството на "Златен век" беше спряно от ДНСК в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Междувременно от Инициативния комитет, който се обяви срещу строежа на "Златен век", заявиха, че подновяват протестите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във