Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АРСЕЛОР СЕ ИЗПЛЪЗВА ОТ МИТАЛ СТИЙЛ

Базираната в Люксембург групировка от стоманения бранш Арселор се е съгласила да купи контролния пакет от руската стоманена компания Северсталь срещу 13 млрд. евро. От сделката ще се роди най-големият производител на стомана в света с годишен продукт от 70 млн. тона метал. Тя е и своеобразна ответна реакция срещу сегашния световен лидер в бранша Митал стийл, който на 27 януари тази година внесе неприятелската оферта за поглъщане на Арселор.
Според договорените условия руският милиардер Алексей Мордашов, който е мажоритарен собственик на Северсталь, ще получи 295 млн. акции от новата компания, равняващи се на 32.2% дял в нея, ще оглави директорския й борд, но няма да има изпълнителни функции и получава право да номинира една трета от общо 18-те директори. Арселор пък получава 89.6% от руската си придобивка, минните и въглищните активи, италианската стоманена фирма Лукини, както и 1.25 млрд. евро в брой от Мордашов. Главният изпълнителен директор на Арселор Ги Доле ще представи споразумението с руския си колега за одобрение от акционерите и ще разреши на инвеститорите да се върнат към офертата за поглъщане на Митал стийл, която миналата седмица бе подсладена до 25.8 млрд. евро. (Подробности на стр. 33.)
Ако договорът на Доле с Мордашов получи зелена светлина, новата групировка ще е със 17% по-голяма от Митал стийл и ще има заводи от Русия до Бразилия. Тя ще е най-големият доставчик на стомана за автомобилната индустрия и ще контролира 22% от този пазар срещу 8% на Митал стийл. Според собственика на Митал стийл Лакшми Митал Арселор манипулирал акционерите си, които ще гласуват предложената операция на 28 юни. Най-малко 50% от тях трябва да отхвърлят сделката със Северсталь, за да спрат изпълнението й. Мениджърите на Арселор очакват положителен вот и финализиране на транзакцията до юли. Консултанти на групировката са френските банки БНП Париба и Калион, германската Дойче Банк, швейцарската Ю Би Ес и щатските Джей Пи Моргън Чейз, Мерил Линч и Моргън Стенли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във