Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АРМИЯТА ЩЕ ИСКА 50 МЛН. ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНО В БЮДЖЕТА СИ

За 45-50 млн. лв. допълнително при формирането на бюджета за следващата година ще настоява Министерството на отбраната. Това заяви военният министър Веселин Близнаков през седмицата при откриването на първия в страната Информационен център за набиране на кадрови военнослужещи в Карлово. Те са необходими, за да може да се проведе успешно мащабна рекламна кампания за набирането на професионални войници, както и за заплащане на обезщетения на военни, които в момента са ангажирани с обучението на донаборните войници. Според предварителни разчети само за обезщетения ще са необходими между 12 и 14 млн. лева. Ако тези средства не бъдат заложни във финансовата макрорамка за следващата година, съществува реална опасност армията да не спази срока за отмяна на наборната военна служба от 1 януари 2008 г., съобщиха от Генералния щаб. Военният министър вече е запознал депутатите от Комисията по отбрана със ситуацията. Освен това военното министерство ще настоява при обсъждането на проектобюджета за следващата година да бъдат актуализирани и заплатите за военнослужещите. Още отсега политици от Атака заплашиха, че ще се обявят против прекомерните разходи за армията. Към тях се присъединиха и народни представители от Коалиция за България, според които повече средства за въоръжените сили означават по-малко пари в социалната сфера. Според тях тройната коалиция е погазила предизборните социални обещания на левицата, което намалява електоралната подкрепа за БСП.
Обсъждането на бюджета за следващата година все още не е започнало, а политическите борби около него се надигнаха. Генералният щаб пък отчита липсата на изявен интерес от страна на младежите и девойките към професията на кадровия войник. Една от причините е ниското заплащане в армията според отдел Кадри. В момента един професионален войник получава едва 350 лева. Тези пари далеч не покриват дори риска, който е характерен за специфичната работа във въоръжените сили. За да преодолеят тази негативна тенденция, от Генералния щаб започват реализирането на Социална стратегия за осигуряването на професионалния войник. Тя включва ускорено изграждане на жилища, повече възможности за спорт и отдих, както и отлично медицинско обслужване. Програмата предвижда още всеки професионален войник да придобива и гражданска професия, докато изпълнява професионалните си задължения, като по този начин професията ще стане по-привлекателна за младите хора, като още преди сключване на договор с военното министерство те могат да планират живота си с години напред, без да поемат социален риск. В момента икономически експерти разработват и възможността военното ведомство да поеме плащането на таксите за кандидатстване или за следване във висшите военни учебни заведения.
В момента най-голяма нужда от професионални военни изпитват сухопътните войски. Сега военните специалности в този вид въоръжени сили се изпълняват от донаборници.
Армията се нуждае и от мощна рекламна кампания за набиране на кадрови военни. Голяма надежда за справяне с тази нелека задача се възлага на бъдещите 47 информационни центъра в страната за набиране на кадрови военнослужещи.
Добре планираните разчети на Генералния щаб за набиране на професионални военни могат да се провалят, ако политическото ръководство на армията не успее да договори необходимите средства в новия бюджет за следващата година. В същото време не трябва да се забравя, че на финансиране разчитат и стартиралите проекти за модернизация на армията, които са заложени в план 2015 и са залегнали в разчетите на съюзниците от Алианса. Тъй като те са дългосрочни, за тях ще са необходими огромни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във