Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Армения покани България за изграждане на магистрала до Иран

Перспективите за увеличаване на свързаността в региона на Черно море като предпоставка за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите, туризма и образованието, обсъдиха президентът Румен Радев и премиерът на Армения Никол Пашинян на среща днес в Санкт Петербург. Разговорът се състоя преди откриването на панела на високо равнище на Петербургския международен икономически форум.

Никол Пашинян покани България да участва в изграждането на магистрала, която свързва Армения и Иран и е част от транспортния коридор между Черно море и Персийския залив. Към проекта вече е заявен интерес от Китай и неговото финансиране може да бъде част от общите усилия за развитие на комуникационните връзки на Европа и Азия.

Радев отново открои необходимостта от откриване на пряка въздушна линия между България и Армения, а министър-председателят Пашинян призова за насърчаване на контактите между туристическите агенции от двете държави. Никол Пашинян отправи молба и за подкрепата на България за облекчаване на визовия режим на Армения с ЕС.

Държавният глава участва днес в президентския панел на Петербургския международен икономически форум, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 година. Предстои да се срещне и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В делегацията, водена от Румен Радев, са вицепремиерът Марияна Николова и председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във