Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Архитекти скочиха срещу начина, по който ще се гради Националната детска болница

На министъра  на здравеопазването Кирил Ананиев не му върви. Освен медицинските сестри, които преди два дни барикадираха входа на здравното ведомство, днес  хората от Камарата на архитектите направиха на пух и оптимистичните  му  обещания   за градежа на Националната детска болница. Чрез процесуалния си  представител -  Емилия Ушакова, архитектите  внесоха  жалба във Върховния административен съд . С нея те  искат магистратите да спрат  обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса на бъдещата детска болница в София  с аргумента, че сградата  е  незаконна  и   опасна в сегашното си състояние.

Юрисконсултът на Камарата – госпожа Ушакова е поискала от върховните съдии  Решението  (№ 972 от 12 септември) на Комисията за защита на конкуренцията (по преписка № 692 от 28 август),  да бъде  отменено  „като неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на производствените правила и необоснованост“,  пише тя в жалбата си до Върхония административен съд , с която „Банкеръ“ разполага“.

Според юристите предметът на поръчката е  невъзможен , поради което тя  е нищожна. На първо място се изтъква, че от устройствена гледна точа довършването на заварения  строеж на „Национален институт по педиатрия“ е недопустимо поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план. Недопустимо е и по още една причина -  „довършването на заварената недовършена дванадесететажна сграда с функция „Многопрофилна детска болница“ е недопустимо поради противоречие с нормите за безопасност“.

С други думи поръчката за избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на болницата  е „ зададена с невъзможен предмет“.

В жалбата на архитектите се подчертава още, че  „непълнотата на фактическия и доказателствен материал се дължи на съществено процесуално нарушение, допуснато от КЗК при разглеждането на преписката“.

От Камарата  искат  и  назначаване на техническа експертиза, тъй като  Комисията на Юлия Ненкова   дава спорно   решение“, което според архитектите  е постановено при нарушение на материалния закон и е необосновано.

От Камарата изтъкват множество   доводи ,  че цялата процедура не просто е опорочена, но дори е противозаконна.

Водещи експерти са на мнение, че земетръсните норми за болница в София допускат  сградата да е  до осеметажна. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра. През 2011-а съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на пет етажа. Всичко това според архитектите също  прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни

В българската практика подобни препятствия много често са леснопреодолими -  общият устройствен план и Наредбата за земетръс може   да бъдат променени. Но тези поправки освен, че  ще отнемат години,  няма  да променят факта, че бъдещата национална педиатрия със сигурност ще е опасна – за децата, за родителите  им и медицинския персонал, добавят в свое становище  архитектите.

Грубият строеж  на сградата е започнат през 1978 година.  И за най-неподготвения в строителната тематика човек  е ясно, че  за толкова време всяка сграда старее, тъй като 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита  и най-вероятно  процесите на износване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо.

Експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 година. Тогава идеята за детска болница пак е била на дневен ред и Народното събрание е поискало становища и доклади какво да се прави. Експертите казват, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти, подчертават  сега в становището си архитектите. "Въпреки това през април 2019-а  Министерството на здравеопазването  прави задание и обявява обществена поръчка за довършване на строежа. Заданието за проектиране е непълно и некомпетентно. И отваря широко вратата за злоупотреби", твърдят архитектите.

Специфичните инженерни системи и тяхната непрекъсната работа са жизненоважни и животоспасяващи във всяка болница. Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, инсталации за кислород и други подобни медицински поторебности  – от качеството на инженерните системи зависи изходът на битката за живота на болния. За всичко това  обаче няма  и дума в заданието на Министерството на здравеопазването за проектиране и строителство на националната детска болница,  посочват в мотивите си хората  от Камарата на архитектите.

Според експертите болниците са сред най-големите консуматори на енергия. При средна продължителност на ползване на сградата между 50 и 100 години, разходите за електричество се измерват в  стотици милиони левове. Ето защо съвременните лечебни заведения се проектират като пасивни сгради с ниско потребление и със собствено производство на енергия.  И дават пример - в Ливърпул например детската болница произвежда сама около 60% от необходимата енергия. Подобни съвременни изисквания в техническото задание на здревното ни  министерство обаче няма.

Архитектите от Камарата  напомнят  в становището си  , че болниците са особено важни в случаите  на природни бедствия, на терористични актове, при военни конфликти, защото трябва да осигурят не само своите пациенти, но и пострадалите. Затова сградата трябва да издържа на силни земетресения, да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може да  функционира въпреки  евентуалните катаклизми  навън.  Още нещо, което не съществува  в  заданието на Министерството е, че не са предявени   по-високи изисквания от минималните, заложени с наредбите за строителство. Впрочем няма  дори и  дума за изисквания, които според  действащата нормативна  уредба Министерството трябва да изложи в заданието, се посочва още в становището на архитектите.

На целия този фон  от многобройни липсващи „подробности“  да се говори и за липсата на каквато и да е идея за броя на паркоместата, за  липсата и на хеликоптерна площадка за спешните случаи, както и планиране и  изграждане  на топла връзка със съседната университетска болница „Майчин дом“, звучи  едва ли не  „еретично“.

Но  инак се бием в гърдите колко сме станали европейци....

Facebook logo
Бъдете с нас и във