Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Археологически разкопки спряха строителството на участък от магистрала "Хемус"

Археологически разкопки спряха строителството на участък от магистрала "Хемус". Става въпрос за два участъка между пътен възел. "Боаза" и пътен възел "Дерманци" в Ловешко, заради археологически разкопки, които трябва да бъдат извършени там, съобщи за БТА областният управител на Ловеч Ваня Събчева.

"Официално запитване до Агенция "Пътна инфраструктура", от там са информирали, че на 8 май е публикувана покана до Националния археологически институт с музей при БАН за извършване на пълни археологически проучвания на два обекта в участък на автомагистрала "Хемус" на територията на Ловешка област. Единият е в района на п.в. "Боаза" при село Брестница. За него се счита, че е от римски период - от средата на 2 до средата на 3 век. Вторият обект е между селата Торос и Дерманци и е регистриран като ранносредновековен металургичен център. Обектите са открити в края на миналата година", обясни Събчева.

До 15 май е срокът за постъпване на предложения за извършване на археологическото проучване, което ще продължи 60 дни. Строително-монтажните работи в тези участъци ще бъдат възстановени след получаване на протокол от Министерството на културата за освобождаване на терена за строителство.

В средата на април премиерът Бойко Борисов, който заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектира изграждането на участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Луковит-Угърчин, Там премиерът обяви, че от цялата магистрала  Хемус остават за изграждане общо 240 км, като прогнозата е до 2024 г. аутобанът да бъде завършен от София до Варна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във