Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Архаична поддръжка и качество на строителството на Лъвов мост

Поддръжката и качеството на изпълнение на Лъвов мост не отговарят на съвременните изисквания, обяви Институтът за пътна безопасност в свое становище.

Организацията е направила оглед на съоръжението, след като се появиха пукнатини в асфалта на кръстовище - и то само 5 години след ремонт за милиони. 

Експертите казват, че има белези на недостатъчно бетоново покритие на арматурните пръти.

От друга страна, от фирмата изпълнител, извършила основен ремонт на ключовото кръстовище преди няколко години, обясниха случилото се с температурните колебания. 

"Това е съществено несъответствие, което води до понижаване на живота на съоръжението", посочват от Института за пътна безопасност.

Отделно от това са констатирани дълбоки пукнатини при мостовите връзки, които са стари, защото има следи от запълване с битум. Мрежови пукнатини има и около пътните шахти, но там следи от ремонт няма.

През 2014 г. "Лъвов мост" бе основно ремонтиран за 22 млн. лева, като бе изградена естакада. Ремонтът върна стария облик на моста от началото на 20-и век. Бяха поставени ретро фенери, пейки, висящи саксии.

От института посочват, че след пускането на съоръжението през 2014 г. са се получили слягания, заради които са възникнали повечето пукнатини. Те вече били запълвани, но това не предотвратило сляганията.

"Преди началото на зимния сезон, пукнатините с ширина повече от 4 см не са били запълнени. Следователно водата е проникнала в дълбочина, което е довело до компрометиране на асфалтовата настилка", коментират от ИПБ.

От общината и фирмата изпълнител коментират, че в момента условията не са подходящи за да нови ремонтни дейности. 

Институтът обаче напомня, че докато от Столична община обясняват, че времето не е подходящо за извършване на ремонт, в същото време се поправя асфалтовото покритие на АМ "Тракия" около Чирпан.

"Явно времето е подходящо да се ремонтира магистрала, но не е подходящо за ремонти в град София", обобщават от ИБП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във