Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Арх. Влади Калинов оглави ДНСК

арх. Влади Калинов

Бившият шеф на "Общински строителен контрол" в Столичната община арх. Влади Калинов оглави Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Името на арх. Влади Калинов нашумя преди две години покрай скандала "Апартаментгейт" и постройките на терасата на бившия шеф на КПКОНПИ и сегашен консул във Валенсия Пламен Георгиев.

Тогава Калинов напусна "Общински строителен контрол". Оставката на Калинов бе поискана, защото ръководената от него служба се произнесе, че терасата и изградените конструкции са законни, въпреки че според район Слатина те са направени без документи. Според Калинов за тях имало строителни книжа и актът за премахването им, издаден от община Слатина, не бил основателен. Срещу решението му обаче застанаха от Камарата на архитектите, както и кметът на въпросния район.

Бившият шеф на ДНСК арх. Иван Несторов остава на работа в дирекцията. След като на 19 май той подаде оставка от шефското място, стана ясно, че Несторов е преместен на друга позиция по негово желание. Оказа се, че Несторов си пази място в администрацията на регионалното ведомство. Той е преместен като директор на дирекция "Благоустройство и геозащита".

Както "Банкеръ" вече съобщи, служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова разпореди на ДНСК по-задълбочена проверка на случая със строителството на небостъргача "Златен век". Новата проверка започва след среща между Виолета Комитова, представители на изпълнителя „Артекс инженеринг“ АД и на Инициативен комитет „Лозенец“, както и с главния архитект на София Здравко Здравков и с новия началник на ДНСК.

От "Артекс" обявиха в четвъртък, че сградата "Златен век" в столичния район "Лозенец" ще бъде построена и подчертаха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери.Позицията на компанията дойде, след като Върховният административен съд излезе с окончателно решение, че две години след спирането на строителството то може да продължи

Facebook logo
Бъдете с нас и във