Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Арбитражното дело за АЕЦ "Белене" е в напреднала фаза

Арбитражното дело в Париж, заведено от руската компания "Атомстройекспорт" срещу България заради отказа за строителството на АЕЦ „Белене”, се намира в много напреднала фаза. Предстои първа размяна на писмени защити да се случи на 25 февруари. Втора размяна на защити ще има на 22 май тази година, съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

По предложение на лидера на "Атака" Волен Сидеров казусът беше обсъден на закрито заседание на комисията днес. Националистът настоява за отмяна на правителственото решение за спиране на строителството на втората ни ядрена централа. Заседанието е тайно, тъй като адвокатската кантора, която защитава страната ни, е препоръчала да няма публично обсъждане на темата.

Малко преди да бъдат прекъснати дебатите депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов съобщи, че ще подкрепи предложението на "Атака". Като мотив той посочи, че България е продала първия произведен блок за централата на Русия на загуба - купен е за около 365 млн. долара, а е продаден за 265 млн. долара.

Депутатите отхвърлиха и друго предложение на Сидеров за отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества. Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че отговорни за отнемане на лицензи са Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

От своя страна депутатът от "Атака" Магдалена Ташева призова енергийният регулатор да даде пълна информация за одитите на трите дружества и подробности по процедурата за отнемане на лиценза им, стартирала през 2013 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във