Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Аптеките с договори със Здравната каса не стачкуват

Нито една аптека в договорни отношения с НЗОК/РЗОК на територията на страната не е подала уведомление, че спира дейността си на 20 февруари. Това сочи справка на Здравната каса. 

Над 700 аптеки в цялата страна останаха затворени в сряда заради протест на фармацевти. Исканията за са политики и реформи в сектора, предпазване от корпоративни интереси, както и за подпомагане за въвеждането на новата верификация за лекарствата.

От Националната аптечна камара настояват още и за създаване на финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат електронните системи, които се изискват от тях; да се създаде електронна рецепта и електронно досие на пациента. Предлагат и единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство. да не допуска корпоративни интереси да влияят на сектора.

След правителственото заседание в сряда здравният министър Кирил Ананиев коментира протеста на фармацевтите.

"Държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация. С всеки изминат ден се увеличава броят на аптеките, които работят със системата - от 3600 аптеки на територията на страната над 2100 вече са се регистрирали. Не мога да разбера защо е този протест, тъй като това е европейска директива, имаше достатъчно дълъг период на обучение, чуди се Ананиев. В никоя друга страна членка на ЕС нямало такова напрежение", уточни Кирил Ананиев.

Той напомни, че аптеките имат гратисен период от шест месеца, за да отговорят на изискванията на Брюксел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във