Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ: Тол системата тръгва от 1 март, план "Б" няма

Олег Асенов, член на УС на АПИ.

"Целият екип на АПИ работи с една единствена възможност - да се осигури старт на толсистемата на 1 март. За нас план "Б" няма". Това заяви пред БНТ Олег Асенов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

Ние сме готови, националните доставчици осигуряват възможност за таксуване с бордови устройства, а от днес и с джипиеси, категоричен е Асенов. "Има напрежение от гледна точка на времето, което остава, на това как се възприемат предложените условия за договори. Както всяко ново нещо, има нужда да бъде обсъдено и дискутирано. Браншът казва, че няма достатъчно време, че няма бордови устройства. По информация от националните доставчици обаче, има сключени повече от 1200 договора за над 7000 бордови устройства", поясни той.

Определена част от браншовите организации имат претенции към това как им се доставят бордовите устройства, но все пак трябва да оценим, че както превозвачите са стопански субекти и работят, така и националните доставчици със сигурност имат икономическа логика да предлагат устройствата по този начин и при толкова интензивен диалог, се надявам да намерим решение, категоричен е Асенов.

В пряко включване проблемът коментираха и представители на превозвачите - Емил Николов и Магдалена Милтенова. По техните думи напрежението е породено от „лошите условия по договорите, които монополизират пазара”. Превозвачите твърдят, че има и скрити допълнителни такси, както и необосновано високи неустойки, проблем са и сроковете, заложени в контрактите.

В коментар по исканията на превозвачите, представителят на АПИ заяви, че няма монопол на пазара на бордовите устройства, които превозвачите трябва да закупят, за да ползват тол системата, тъй като е предоставена възможност за сключване на договори с двама доставчика. Освен това, има възможност за различни начини за придобиване на бордовите устройства - или чрез наем, или чрез закупуване, което е записано в договора. Ще чуем исканията на доставчиците, както винаги сме го правили, допълни Асенов.

След вчерашния срив в електронната система за винетки, представителят на АПИ заяви, че проблемът е разрешен и вече са взети всички мерки, така че системата да бъде ефективна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във