Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ стопанисва 642 км пътища на територията на област Враца

Агенция „Пътна инфраструктура“ стопанисва 642 км републикански пътища на територията на област Враца, като за подобряване на техническите им характеристики се използват бюджетни средства и европейско финансиране, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на на парламентарния контрол.

Най-големият проект на територията на областта е строителството и модернизацията на пътя Видин – Ботевград. В момента от него се изграждат 62.6 километра. През миналата година е започнала работата в една от най-сложните отсечки Мездра – Ботевград с дължина 33 километра. Пътят ще е с две платна с по две ленти за движение в посока с габарит 20 метра. Предвижда се изграждане на обходен път на с. Лютидол, който ще изведе натоварения трафик извън населеното място. На обхода на с. Лютидол ще бъдат построени два тунела с по две тръби с дължини съответно 160 м и 260 метра. Предстои изпълнението и на цялостния проект от Видин до Ботевград.

Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на регионалното министерство, защото  модернизацията на трасето от „Дунав мост II“ ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Министър Аврамова съобщи, че през 2020 г. по програма „Текущ ремонт и поддържане“ на територията на област Враца се изпълняват ремонти на шест обекта.

В момента се изготвя проектна документация за обекти, за които ще се търсят възможности за финансиране на ремонтите през следващите години. По повод желанието на жителите на с. Девене за извеждане на трафика от населеното място, министър Аврамова се ангажира през 2021 г. да бъде обявена обществена поръчка и да бъде възложено проектирането на обходен път. През следващите години ще се търси възможност за неговото изграждане.

В инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ на територията на област Враца е предвидено и укрепването на шест свлачища по републиканската пътна мрежа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във