Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ прекрати монопола при продажбата на електронни винетки

Агенция "Пътна инфраструктура" допусна втора компания до пазара на електронни винетки. От АПИ съобщиха, че вече има втори национален доставчик на е-винетки, който ще започне разпространението им от 14 август. 

Дружеството "Конкорд Смарт Инфраструктура" е постигнало оперативна съвместимост със системата на пътната агенция и ще продава винетки под под търговската марка DigiToll – както на специално разработената онлайн платформа www.digitoll.bg, така и в партньорската мрежа на „Интеркапитал груп“, позната с услугата „Cashterminal”, която разполага с над 1500 платежни терминални устройства в страната.

До момента АПИ има договор за Национален доставчик на услуги с „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, с „Телетол“ АД и с „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД, но „Телетол“ АД все още не е постигнала оперативна съвместимост със системата и не може да продава електронни винетки.

"С въвеждане в търговска експлоатация на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние трите регистрирани национални доставчика ще имат възможност да предлагат и тол услуги след доказване на оперативна съвместимост с електронната система на АПИ", уточняват също така от ведомството. 

Преди месец компанията "Телетол" обяви, че е внесла сигнал в прокуратурата и е сезирала Европейската комисия заради отказан достъп до пазара на електронни винетки. В позиция на фирмата се казва, че на държавното обвинение е предаден и детайлен доклад за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и сериозни нарушения на договора за изграждане на тол-системата. 

Колкото до новия посредник - "Конкорд Смарт Инфраструктура", компанията бе представена в българските медии като собственост на американското дружество Concord Smart Infrastructure, Inc. Досега обаче няма официална информация за американско участие, освен присъствието на американеца Джефри Джон Нортръп в съвета на директорите. Освен от него "Конкорд Смарт Инфраструктура" се ръководи от Кирил Георгиев и Ивайло Генов. Генов е част от управлението на IT фирмата "Скейл фокус".

За услугата по събиране на пътните такси посредниците получават 7% от приходите като комисионна, а останалите отчисляват на пътната агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във