Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ подготвя обществена поръчка идеен проект за път през прохода Петрохан

До края на месец март Агенция "Пътна инфраструктура" ще обяви обществена поръчка за изработване на идеен проект за магистрален път през прохода Петрохан с тунелно преминаване към Монтана, съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. След това този участък ще прави връзка със сега строящия се път Ботевград - Видин. Очакваме това да пренасочи голяма част от инвеститорския интерес към създаването на индустриални паркове, например, към тази част на България, отбелязва регионалният министър на среща с областния управител на Видин Любен Иванов и кметовете на десет от общините в областта. 

Те са били запознати с новите форми, под които регионалното министерство ще финансира проекти за ВиК и за общински пътища, каквито в централизираните програми досега не е имало. Най-облагодетелствани от подобни програми ще бъдат по-малките общини. Министър Караджов е категоричен, че политиката на министерството вече ще бъде да няма населени места без водоснабдяване, независимо от големината им, защото обезлюдяването понякога е поради липсата на път или на вода.

В област Видин продължава модернизацията на участъци от пътя Видин - Ботевград. През тази година по програма „Основен ремонт“ на АПИ са предложени за изпълнение над 42 километра републикански пътища. Част от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще отиде за общински пътища, които също толкова важни като републиканската пътна мрежа. Условие за финансиране ще бъде наличието на издадено разрешение за строеж и завършени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във