Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ: Отводняването за 50 милиона на "Марица" е законно

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за извършване на допълнителни строителни работи на Автомагистрала "Марица", Лот 1 е инициирана и проведена изцяло в съответствие с действащото законодателство в страната към момента на обявяването й. Това се казва в позиция на Агенция "Пътна инфраструктура".

Прокуратурата и ДАНС започнаха разследване в Пътната агенция заради над 50 млн. лева, които са за обществена поръчка за отводняване на почвата на АМ "Марица". Без извършена количествено стойностна сметка, работата е възложена на "Пътища Пловдив", които получили 51 млн. лв. за ремонт на едва 4 км от участъка за стабилизиране на почвата.

От пътнагта агенция уверяват, че обществената поръчка е резултат от възникнала необходимост от извършване на допълнителни строителни работи. За това агенцията е сигнализирана от изпълнителя на Договора за допълнително проектиране и строителство на допълнително проектиране и строителство на обект: Автомагистрала "Марица" /А-1/ Оризово - Капитан Андреево, Участък: Лот 1 "Оризово - Димитровград", от км 5+000 до км 36+400 - италианското дружество "Кооператива Муратори & Чементисти - Чи.Ем.Чи. ди Равенна".

От пътната агенция уточняват, че основният договор е на стойност 159 755 613,60 лв. с ДДС. С "Пътища Пловдив" АД е сключен допълнителен договор на стойност 51 343 630, 80 лв. с ДДС.

От АПИ подчертават, че разполагат с всички документи, които доказват изпълнението на възложените работи. Категорични са, че са платени действително изпълнени строителни работи. Това било изрично удостоверено от всеки участник в строителния процес, като строителен и авторски надзор на обекта, впоследствие от представители на възложителя и органите на ДНСК с въвеждането на строежа в експлоатация. От АПИ са категорични, че необходимостта от провеждане на процедурата за допълнителни строителни работи е резултат от редица проверки от възложителя и независима строителна лаборатория.

В позицията си от пътната агенция уверяват, че са провели процедурата по възлагане на обществената поръчка по най-публичния и прозрачен ред, който е предвиден в закона, а именно чрез открита процедура. Агенцията по обществените поръчки е осъществила контрола за законосъобразността й и в окончателния доклад не са били констатирани несъответствия със закона.

От АПИ обясняват, че при подобни процедури не може да има количествена сметка, която да определя точния вид на работите с количествата и единични цени за тях. Те се определяли едва след изготвянето на необходимия проект. От агенцията подчертават, че всичко е в съответствие с разпоредбите, както на Закона за устройство на територията, така и на Закона за обществените поръчки. Те са категорични, че обществената поръчка е проведена и възложена в съответствие с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във