Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ откри незаконни кокошарници, обори и сметища под 120 моста в България

Георги Терзийски

Най-често под мостовете на магистрали се изхвърлят гуми и отпадъци. Това показа проверката на Агенция "Пътна инфраструктура", която започна след пожар под виадукт на магистрала "Струма" край Дупница. Проверени са над 3800 съоръжения на републиканската пътна мрежа, при 120 са открити нарушения.

Освен по-масовото замърсяване обаче има и фрапантни случаи - земеделски стопани отглеждат на кокошки и съхраняват сено. Шефът на пътната агенция Георги Терзийски даде за пример пространството под съоръжение над река Бели Вит на пътя в Тетевен, където мястото е било обособено за отглеждане на животни, обособено заотглеждане на животни, оградено с греди, дъски и талашитени плоскости. На същия път само че на съоръжение на сто места от първото е направен кокошарник. Обособени пространства за отглеждане на животни са открити и под моста в село Крушаре на пътя Сливен - Ямбол. Сено е намерено и под надлез на пътя Кубрат - Русе в Русенска област и на пътя Омуртаг - Котел на територията на село Тича.

Глобите за намерените нарушители частни лица ще бъдат между 200 и 500 лв, а за юридическите - от 1000 до 3000 лв. Където нарушителите не могат да бъдат открити, почистването ще е за сметка на Пътната агенция.

Председателят на Управителния съвет на АПИ обясни, че повечето отпадъци в сервитута могат да предизвикат пожари и поради липсата на възможност за отичане на водата заради тях - наводнения. По думите му за разчистването на тези сметища ще са необходими не по-малко от половин милион лева. От АПИ очакват почистването да приключи до средата на септември, но подчертаха, че парите за това ще са за сметка на обновяване на маркировката и други дейности.

Колкото до ремонта на обгорения участък край Дупница - той ще продължи около 4 месеца и ще струва 2 млн. лева.

Според председателя  на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев на територията на страната има не по-малко от 120 нерегламентирани сметища. "На територията на Видин не се горят отпадъци, но се горят гуми. В града с най-голяма замърсяемост на фини прахови частици бездейства регионалната инспекция в Монтана, нещо повече - прикрива тези нарушения. По същия начин действат в Перник, по същия начин действат в Хасково, не знам точно каква е ситуацията в Стара Загора, но и там също се оформя голям проблем. Така че министерството трябва да реагира, защото наистина това се оформя като много голям проблем", обясни Георгиев във вторник. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във